Evenimentul Zilei > International > HILLARY-GATE: Administrația Obama a încercat să o SPELE pe Clinton de vinovăția din SCANDALUL mailurilor. Departamentul de Stat a vrut să facă un TÂRG cu FBI
HILLARY-GATE: Administrația Obama a încercat să o SPELE pe Clinton de vinovăția din SCANDALUL mailurilor. Departamentul de Stat a vrut să facă un TÂRG cu FBI

HILLARY-GATE: Administrația Obama a încercat să o SPELE pe Clinton de vinovăția din SCANDALUL mailurilor. Departamentul de Stat a vrut să facă un TÂRG cu FBI

Hillary Clinton este lovită de o nouă bombă, care îi amenință alegerea la Casa Albă: trafic de influență asupra FBI.

Patrick Kennedy, mâna dreaptă a lui Hillary Clinton, când aceasta era secretar de stat, a încercat să-și protejeze șefa exercitând presiuni asupra FBI pentru a schimba categoria unui e-mail al lui Clinton din „clasificat” în „neclasificat”.

Acuzațiile lui Patrick Kennedy (care este sub-secretar de stat din 2007 și până în prezent) se găsesc în lista audierilor FBI, dată publicității luni, audieri realizate în cadrul anchetei privind utilizarea de către Hillary Clinton a unui server privat pentru a trimite și primi mesaje în interesul statului, unele cu caracter secret.

Deși FBI nu a acceptat cererea lui Kennedy de a declasifica e-mail-ul, noul scandal alimentează acuzațiile aduse de Republicani că administrația Obama a încercat să o protejeze pe Hillary Clinton de responsabilitatea penală, în condițiile în care aceasta candidează în alegerile prezidențiale.

FBI s-a pronunțat în iulie împotriva punerii lui Clinton sub acuzație și a susținut onestitatea acesteia.

Clinton și-a admis greșeala și s-a scuzat pentru că a folosit serverul privat pentru informații clasificate, în perioada 2009 – 2013, când a fost secretar de stat.

Potrivit noilor dezvăluiri, un oficial FBI a declarat anchetatorilor că Patrick Kennedy a făcut „presiuni repetate” asupra mai multor responsabili din cadrul Biroului Federal de Investigații pentru a declasifica un mesaj al lui Clinton. E-mail-ul se referea la atacul de către teroriști islamiști asupra reședinței diplomatice din Benghazi, în septembrie 2012, în urma căruia ambasadorul american și fost ucis și provenea de la FBI, de aceea era competența FBI de a stabili dacă informațiile sale erau clasificate sau nu.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, a declarat că Patrick Kennedy nu a exercitat presiuni asupra FBI, ci a încercat să înțeleagă cum funcționa procesul de clasificare.


Scandalul a fost declanșat în vara lui 2015, când FBI analiza cele circa 30.000 de mesaje ale lui Clinton aflate în discuție. Oficialul FBI citat a declarat că a primit un telefon de la biroul juridic al Departamentului de Stat pentru a schimba clasificarea e-mail-ului lui Clinton, însă decizia FBI nu a fost modificată.

La scurt timp după acest apel, unul dintre colegii oficialului FBI citat a primit un alt telefon, de data aceasta de la sub-secretarul de stat Kennedy, în care acesta i-a „cerut ajutorul pentru a schimba clasificarea în schimbul unui târg”.

Oficialul FBI a declarat că a participat și el la cel puțin două discuții cu Kennedy, în care acesta „a continuat să facă presiuni” privind respectivul mesaj.

Oficialul citat a mai afirmat că Patrick Kennedy părea că încearcă să o protejeze pe Hillary Clinton prin minimalizarea informațiilor clasificate din mesaj.

Într-o altă audiere, un alt oficial FBI a confirmat discuția despre „un târg”. Acesta a spus că Patrick Kennedy i-a declarat la telefon că clasificarea e-mail-ului i-ar „produce probleme”.

În replică, oficialul FBI a spus că va analiza mesajul respectiv, pe care nu îl cunoștea, dacă Departamentul de Stat va suplimenta numărului de agenți FBI din Irak.

Atât Departamentul de Stat cât și FBI au confirmat că discuțiile privind declasificarea mesajului și suplimentarea numărului de agenți au avut loc, însă au dezmințit existența unui târg.