Hillary Clinton nu pare să fie depășit dureroasa înfrângere în cursa pentru Casa Albă, competiție în urma căreia a câștigat votul popular, dar a pierdut în fața lui Donald Trump în ce privește numărul de electori. Ea i-a mărturisit jurnalistei Christiane Amanpour că este ocupată cu scrierea memoriilor, fiind convinsă că eșecul suferit în alegerile prezidențiale din 2016 se explică parțial prin amestecul Moscovei în procesul electoral, dar și prin ceea ce a făcut directorul FBI, James B. Comey, în luna premergătoare scrutinului.
Hillary Clinton a vorbit pe larg, marți, pentru prima dată, despre înfrângerea suferită în noiembrie 2016. „Dacă alegerile ar fi avut loc pe 27 octombrie, atunci eu aş fi devenit preşedintă”, i-a spus fosta candidată democrată jurnalistei CNN la evenimentul intitulat „Femei pentru Femei” organizat la New York.
Cu toate acestea, Hillary Clinton şi-a asumat responsabilitatea personală pentru eşecul înregistrat în alegerile prezidenţiale și nu a dat nicio clipă vina pe strategia de campanie sau pe echipa de campanie.Clinton recunoaşte că nu a avut o campanie perfectă, dar consideră că era în drum spre victorie înainte ca directorul FBI, James Comey, să trimită scrisoarea prin care anunța redeschiderea investigaţiei cu privire la e-mailurile fostului secretar de stat, după descoperirea unor noi dovezi pe dispozitivele deţinute de soțul unei angajate, scrie digi24.ro
Această a doua investigaţie a dovedit ulterior că noile e-mailuri descoperite erau copii ale celor deja analizate în urmă cu mai multe luni, dar anunţul lovise deja campania Clinton.
În schimb, Clinton a indicat mai mai mulți factori externi care au dus la înfrângerea ei suprinzătoare. Ca și Trump în ultimele luni, a dat vina pe presă. Ea a spus că a fost victima misoginismului și tratamentului incorect de care a avut parte din partea presei. Fosta primă-doamnă este sigură că era pe cale să câștige alegerile, dar două evenimente i-au dat peste cap campania: publicarea e-mailurilor fostului șef al campaniei sale, John Podesta, e-mailuri care ar fi fost sustrase de hackerii ruși, și scrisoarea pe care Comey a trimis-o Congresului la 28 octombrie prin care anunța că redeschide investigația FBI referitoare la folosirea unui server privat de e-mail.
E-mailurile publicate în ultima lună de campanie de WikiLeaks i-au făcut pe unii alegători înclinaţi să voteze pentru Hillary Clinton să-și pună întrebări în legătură cu garanțiile de securitate pe care le-ar oferi ca președintă Hillary Clinton.
„Cred că multe lucruri au jucat un rol. În fiecare zi care trece, noi aflăm noi detalii despre acele interferenţe fără precedent, orchestrate inclusiv de o putere străină al cărei lider nu este tocmai un fan al meu”, a declarat fosta candidată democrată făcând referire la Vladimir Putin.
Hillary Clinton a atras atenţia în nenumărate rânduri că a câştigat totuşi votul popular şi a primit cu peste 2,9 milioane de sufragii mai mult decât Donald Trump, deşi a pierdut votul electorilor şi prin urmare şansa de a ajunge la Casa Albă.
Clinton l-a criticat în mod repetat pe Trump în cursul interviului acordat lui Amanpour și a lăsat să se vadă că dezaprobă atât deciziile politice pe care le ia noul președinte american, cât și comportamentul personal al acestuia. Fosta candidată a democraților a declarat că face parte acum din „rezistența” care se opune președinției Donald Trump. În schimb, Clinton l-a lăudat pe secretarul Apărării, James Mattis, care a susţinut păstrarea ajutoarelor internaţionale, în ciuda tăierilor bugetare propuse de Trump. „Sper că şi alţii vor încerca să influenţeze administraţia datorită unor voci precum cea a lui Jim Mattis”, a spus Clinton.