Senatorul de Illinois, Barack Obama, este marele castigator al alegerilor primare ale Partidului Democrat din statul Iowa.
Alegerile cunoscute sub numele de “caucus-uri” sunt prima etapa de selectare a candidatilor pentru Casa Alba.
Tanarul senator de culoare, cu mesajul sau de schimbare fundamentala in America, a incantat alegatorii democrati, obtinant 38 la suta din voturi. El a fost urmat de fostul senator John Edwards cu 30 la suta si abia pe locul trei s-a clasat senatoarea de New York, Hillary Clinton, care a obtinut doar 29 de procente.
Barack Obama ar putea deveni primul presedinte de culoare din istoria Statelor Unite.
"Se zicea ca aceasta zi nu va veni niciodata, ca ne-am propus lucruri de neatins, ca aceasta tara este prea divizata, prea deziluzionata petru a se uni in jurul unui scop comun. Dar in aceasta seara de ianuarie, in acest moment istoric, voi ati realizat ceea ce cinicii spuneau ca e de nerealizat", s-a adresat Obama sustinatorilor sai. Candidatul de culoare a castigat alegerile intr-un stat locuit in proportie de 95 la suta de albi.
Intr-un discurs tinut la putin timp dupa anuntarea primelor rezultate, Hillary Clinton si-a felicitat rivalul, promitand insa ca va continua lupta. "Sunt pregatita pentru restul campaniei si sunt pregatita sa conduc", a declarat Clinton.
Mike Huckabee a castigat in tabara republicanilor
In tabara republicana alegerile primare au fost castigate de pastorul baptist Mike Huckabee, fost guvernator al statului Arkansas.
"Am vazut o schimbare in politica americana, la fel cum si guvernul american are nevoie de o schimbare. Aceasta schimbare porneste in aceasta seara din Iowa, dar nu se opreste aici. Va merge mai departe si in alte state si va ajunge in decurs de un an la Pennsylvania Avenue numarul 1600 (n.r. adresa Casei Albe)", a declarat acesta.
Victoria lui e considerata o lovitura puternica data lui Mitt Romney, fost guvernator de Massachusetts, care a cheltuit zeci de milioane de dolari pe campanie.
Pe 8 ianuarie vor avea loc alegeri primare in statul New Hampshire, urmand ca pe 5 februarie sa aiba loc selectii in peste 20 de state, inclusiv California si New York. 200$ pentru un vot in SUA
Opt politicieni democrati si sapte republicani si-au dat intalnire in statul Iowa, unde ieri au inceput procedurile pentru desemnarea candidatilor oficiali ai celor doua partide la alegerile pentru presedintia SUA, care vor avea loc in noiembrie.
Desi are abia 3 milioane de locuitori, statul Iowa este considerat o veritabila trambulina pentru Casa Alba, motiv pentru care candidatii nu au precupetit niciun efort in speranta de a se clasa cat mai bine in preferintele militantilor celor doua partide, chemati ieri la asa-numitul „caucus”, un fel de consultare electorala specifica sistemului american.
Analistii anticipau inca de anul trecut ca alegerile prezidentiale din 2008 vor fi cele mai scumpe din istoria Americii, iar cheltuielile facute pana acum de candidati confirma previziunile. Potrivit cotidianului „New York Post”, luati la un loc, candidatii au investit in total 50 de milioane de dolari pe campania din Iowa. Cum numarul membrilor si simpatizantilor celor doua partide care vor lua parte la aceasta consultare este de circa 250.000, reiese ca un singur vot a costat 200 de dolari.
Calculele ziaristilor americani arata ca democratii si republicanii au investit 30 de milioane de dolari pentru clipurile electorale televizate, un milion de dolari pentru spoturile la radio si peste 10 milioane de dolari pentru manifeste electorale distribuite prin posta. Bugetul este completat cu o suma de cel putin opt milioane de dolari, reprezentand cheltuieli cu logistica.
Cel mai mult a cheltuit democratul Barack Obama, care a scos din cont peste 9 milioane de dolari pentru scrutinul din Iowa. (Jacqueline Prager)