Hillary Clinton merge la Sofia pentru a discuta despre exploatarea gazelor de şist

Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, va face o vizită în Germania şi Bulgaria, în perioada 3-5 februarie, anunţă un comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

La Munchen, Clinton va participa la cea de-a 48-a ediţie a Conferinţei pentru Securitate. Evenimentul anual aduce la aceeaşi masă lideri globali, pentru a discuta despre provocările politicii de securitate comune. Oficialul american va avea întâlniri bilaterale cu unii omologi europeni. Hillary Clinton va pleca apoi la Sofia, în 5 februarie, unde va avea întreveri cu preşedintele Rosen Plevneliev şi cu premierul Boiko Borisov, cu care va discuta despre probleme legate de tranziţia democratică din Orientul Mijlociu, sprijinul din Afganistan, securitatea energetică şi cooperarea bilaterală pentru aplicarea legii pe plan internaţional, precizează sursa citată. Discuţii despre zăcămintele de gaze Cotidianul bulgar "Trud", citat de Agerpres, susţine că adevăratul motiv al vizitei oficialului american la Sofia este interdicţia impusă recent de autorităţile bulgare asupra exploatării gazelor de şist. Sub presiunea opiniei publice, Parlamentul bulgar a adoptat, recent, o decizie ce interzice complet exploatarea gazelor de şist pentru o perioadă de timp nelimitată, iar guvernul a revizuit propria sa decizie din luna iunie 2011, prin care acorda companiei americane Chevron dreptul de a prospecta zăcămintele de gaze de şist din nord-estul ţării.

Cele două decizii au fost deja criticate de ambasadorul american James Warlick, care şi-a exprimat dezamăgirea faţă de alungarea unui investitor important, precum Chevron.

Presa bulgară o citează pe Victoria Nuland, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, care a declarat că securitatea energetică va fi unul dintre subiectele cheie care vor fi discutate de Hillary Clinton şi oficialii bulgari. În limbajul diplomaţiei, aceasta înseamnă că secretarul de stat american vine în Bulgaria pentru a discuta problema gazelor de şist, comentează Trud. Proteste ale organizaţiilor de mediu

La mijlocul lunii ianuarie deputaţii bulgari au interzis exploatarea de gaze şi ţiţei efectuate prin fracturare hidraulică a rocilor cu apă sau alte lichide cu presiune de peste 20 de bari. Decizia parlamentului de la Sofia precizează explicit că operaţiunile de prospectare şi extragere a gazelor de şist pe teritoriul ţării şi în zona bulgară a Mării Negre sunt interzise. Amenda pentru societăţile care vor încălca această prevedere se ridică la până la 50 milioane de euro.

Bulgaria a devenit, astfel, a două ţară din Europa, după Franţa, în care extragerea gazelor de şist nu este permisă. Decizia survine şi în urma unor proteste de stradă, organizate de diferite organizaţii pentru protecţia mediului. Cea mai mare acţiune de protest a avut loc în 14 ianuarie şi a strâns câteva mii de protestatari în 12 mari oraşe din Bulgaria. Organizatorii susţin că substanţele folosite în operaţiunile de prospectare şi de extragere a gazelor de şist prezintă un risc major de poluare a apelor subterane şi a solului din întreg nord-estul Bulgariei. În opinia lor, dacă o parte din aceste substanţe ajunge în sursele de ape, impactul asupra agriculturii şi turismului va fi unul devastator.