Secretarul de stat american, Hillary Clinton, aflată într-o vizită istorică în Myanmar, a început astăzi discuţiile cu noul regim "civil" pentru a încuraja reformele întreprinse în ultimele luni, scrie AFP.
Şefa diplomaţiei americane s-a întâlnit, în capitala Naypyidaw, cu omologul său birman, Wunna Maung Lwin, înaintea unei întrevederi prevăzute cu preşedintele Thein Sein, fost general şi fost prim-ministru al juntei care acţionează în prezent pentru implementarea de reforme.
Hillary Clinton este primul secretar de stat al SUA, după John Foster Dulles, în 1955, care vizitează această ţară foarte bogată în resurse naturale, dar cu toate acestea una dintre cele mai sărace de pe glob.
Demersul american intervine după opt luni de reforme spectaculoase, de la dizolvarea în luna martie a juntei militare care a transferat puterea unui guvern aşa-zis civil.
Într-o ţară dominată în continuare de militari, noul regim a permis în special revenirea pe scena politică a opozantei Aung San Suu Kyi, eliberată în urmă cu un an la capătul a şapte ani de reşedinţă supravegheată.
Reprezentanta Washingtonului urmează să se deplaseze joi la Yangon unde se va întâlni cu fosta laureată a premiului Nobel pentru Pace, Suu Kyi, care şi-a anunţat intenţia de a candida în alegerile parlamentare ce urmează a fi organizate.
Vizita secretarului american deschide un nou capitol în relaţiile cu SUA, a declarat preşedintele Sein. Este puţin probabil însă ca SUA să anunţe în timpul vizitei lui Hillary Clinton suspendarea sancţiunilor impuse unor oficiali birmani de rang înalt. Cel mai probabil, Clinton ar putea anunţa ridicarea misiunii americane de la Yangon la rangul de ambasadă, scrie BBC.
Vizita oficialului american a iritat administraţia comunistă de la Beijing care consideră că Myanmar se află în sfera sa de influenţă. China a investit de altfel foarte mult în economia birmană, în special în sectorul energetic. Presa oficială a avertizat SUA să nu ignore interesele Chinei în regiune.