Fostă șefă a Partidului Democrat o acuză pe Hiklary Clinton că „a preluat controlul” asupra formațiunii politice, înainte de alegerile prezidențiale din 2016.
Fosta șefă interimară a Comitetului Național Democrat, forul de conducere a Partidului Democrat din SUA, Donna Brazile o acuză pe Hillary Clinton că a confiscat partidul în schimbul banilor pe care i-a dat în campania electorală din 2016
Într-o nouă carte, Donna Brazile acuză Comitetul Democratic Național (CDN) că a semnat o înțelegere cu echipa lui Hillary Clinton pentru a finanța partidul.
În schimb, campania lui Clinton ar fi obținut controlul asupra CDN, al banilor săi, al strategiei politice și tuturor donațiilor primite de partid. Brazile susține că acel contract a dovedit un favoritism evident pentru Clinton, față de Bernie Sanders.
CDN trebuia să fie netru în această competiție internă din Partidul Democrat, pentru nominalizarea unui candidat democrat la algerile prezidențiale din 2016, iar susținătorii lui Sanders au insistat de mult timp că acest Comitet este dezechilibrat în sprijinul oferit unuia dintre candidați, împotriva lui Sanders.
Însă și echipa de campanie din 2016, a lui Sanders a semnat un contract cu CDN, pentru a strânge fonduri comune pentru acțiunile electorale.
Într-un articol publicat de revista Politico, Brazile a scris că, de fapt, campania lui Clinton a sprijinit financiar Comitetului Democrat, lunar, dar strict cu sume de bani cât „să-l țină în viață”.
Ea consideră că aranjamentele de finanțare nu au fost ilegale, dar cu siguranță par imorale. „Nu este o infracțiune, dar, așa cum văd eu lucrurile, a compromis integritatea partiduluI”, spune fosta șefă interimară a partidului.
Donna Brazile a fost extrem de criticată, anul trecut, după ce au apărut online emailurile Comitetului Național Democrat, în care ea a anunțat echipa de campanie a lui Hillary Clinton, în avans, despre o întrebare ce i se va pune în cadrul unui eveniment, de tip talk-show, organizat într-un anume oraș și găzduit de CNN.
Brazile vine acum să confirme acuzațiile lui Sanders de anul trecut și să spună că Hillary a avut controlul efectiv al CDN înainte de votul din alegerile primare democrate. Începând din august 2015, echipa de campanie a lui Clinton a controlat „finanțele, strategia și banii adunați”. Avea ultimul cuvânt în ceea ce privește angajările și demiterile, publicarea unor comunicate de presă sau trimiterea unor emailuri din partea Partidului Democrat.
Toate acestea nu demonstrează că procesul desfășurării alegerilor primare democrate a fost „aranjat” împotriva senatorului de Vermont Bernie Sanders, care a ieșit, în mod surprinzător pentru mulți analiști, pe locul doi în această cursă, dar cu milioane de voturi în urma fostei Prime Doamne, atunci când s-au încheiat alegerile din Partidul Democrat. Deși a căutat dovezi, Donna Brazile nu poate dovedi, totuși, că au fost falsificate sau fraudate operațiuni, bani, strategii, ci doar demonstrează, dacă mai era nevoie, că Comitetul Național Democrat era legat, la vârf, de forțele lui Clinton.
Campania ei a avut control și influență asupra comitetului democrat, în mare parte pentru că democrații aveau mari datorii și operațiunile lor erau ineficiente - toate acestea din cauză că Barack Obama a permis ca aceste lucruri să se întâmple.
În timpul mandatului de președinte, el a fost acuzat că a neglijat infrastructura partidului, permițând deteriorarea structurilor locale și statale; partidul a slăbit și s-au pierdut foarte multe voturi în favoarea republicanilor, la alegerile de la mijlocul mandatului.
Toate aceste dezvăluiri vor accenta încă o dată problemele care există în interiorul Partidului Democrat și diferențele între moderați și populiști, între susținători lui Hillary și cei ai lui Bernie. Cu siguranță, Donald Trump va profita de aceste povești pentru a crea discordie între drivalii săi. În prima fază, joi seara, Trump a scris pe Twitter că acuzațiile formulate de Donna Brazile arată că CDN a manipulat lucrurile astfel încât Clinton să fie nominalizată, în defavoarea lui Sanders.
La mijlocul mandatului, mai exact la alegerile parlamentare din 2018, democrații ar trebui să fie uniți, pentru a recâștiga din mandatele pierdute, pentru a-și reveni din rușinea eșecului de la prezidențiale.