HILLARY CLINTON a câştigat în tabăra democraţilor, JOHN McCAIN în cea a republicanilor
- Adam Popescu
- 6 februarie 2008, 11:30
Cea mai disputată Super-marţi (Super Tuesday) din istoria Statelor Unite s-a încheiat cu victoria democratei Hillay Clinton şi a republicanului John McCain. Cea mai strânsă luptă s-a dat în tabăra democrată, unde Hillary Clinton şi Barack Obama erau cot la cot în sondaje înainte de cele mai importante alegeri preliminare dinaintea scrutinului prezidenţial din luna noiembrie.
De cealaltă parte, senatorul John McCain a obţinut cele mai multe victorii în rândul partidului republican.
Decizia finală privind candidaţii pe care fiecare partid îi va arunca în cursa pentru Casa Albă va fi luată, însă, la convenţiile celor două formaţiuni, convenţia democrată din luna august şi cea republicană de la începutul lunii septembrie.
Oricine va fi nominalizat sau va ieşi preşedinte al Statelor Unite va fi o premieră în istorie: Hillary Clinton, prima femeie preşedinte, Barack Obama ar putea fi primul preşedinte de culoare al Americii, John McCain ar putea deveni cel mai în vârstă lider american, are 72 de ani, iar Mitt Romney primul mormon - şef de stat american.
Fosta primă-doamnă a câştigat mai puţine state decât contracandidatul său, însă le-a luat pe cele mai importante. A avut de partea ei statele cheie - California, care dă 370 de delegaţi, şi New-Yorkul cu 232 de delegaţi. Astfel, Hillary Clinton are, în acest moment, 8 state şi 829 de delegaţi la Convenţie, dintre care 213 au statut de super-delegaţi, deci nu au votul stabilit pentru Hillary.
Senatorul de Illinois, Barack Obama, a câştigat cele mai multe state dintre toate în care au avut loc alegeri preliminare în tabăra democrată, adică 13. A obţinut însă numai 750 de delegaţi, printre care şi 127 cu vot secret.
Pentru a fi desemnat candidat al partidului democrat, fiecare dintre ei are nevoie de votul a cel puţin 2.025 de delegaţi la convenţie, din totalul de 4.049.
În tabăra republicană, John McCain a obţinut victoria în 9 state şi 560 de delegaţi, în timp ce Mitt Romney a câştigat 7 state şi 226 de delegaţi. Ultimul clasat este Mike Huckabee cu 5 state şi 154 de delegaţi.
Pentru a merge în cursa pentru Casa Albă, un candidat republican are nevoie la Convenţie de votul a cel puţin 1.191 din cei 2.380 de delegaţi.
Situaţia rezultatelor scrutinului pe state este: DEMOCRAŢI
Barack Obama, senator de Illinois - victorie clară în 13 state: Alabama, Alaska, Colorado, Connecticut, Delaware, Georgia, Idaho, Illinois, Kansas, Minnesota, Dakota de Nord, Utah, Missouri.
Hillary Clinton, senator de New York - victorie clară în opt state: Arizona, Arkansas, California, Massachusetts, New Jersey, New York, Oklahoma, Tennessee.
Deşi a avut câştig de cauză în mai puţine state, Hillary are un uşor avantaj deoarece statele cucerite de ea (de exemplu California) sunt mai importante.
În aceste rezultate provizorii nu a fost luat în calcul votul din statul Missouri, unde cursa din tabăra democrată este foarte strânsă.
REPUBLICANI
John McCain, senator de Arizona - nouă state: Arizona, California, Connecticut, Delaware, Illinois, Missouri, New Jersey, New York, Oklahoma.
Mitt Romney, fost guvernator de Massachusetts - şapte state: Colorado, Massachusetts, Minnesota, Montana, Dakota de Nord, Utah, Alaska.
Mike Huckabee, fost guvernator de Arkansas - cinci state: Alabama, Arkansas, Georgia, Tennessee, Virginia de Vest.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 09:30
S-au scos armele secrete
Bătălia pentru desemnarea candidaţilor Partidului Republican şi Partidului Democrat pentru cursa prezidenţială din SUA a ajuns, ieri, într-un moment crucial.
În 24 de state s-au organizat alegeri primare şi caucusuri, aminteşte „The Times“. Rezultatele, care au fost anunţate astăzi, au fost greu de anticipat, mai ales că potrivit celui mai recent sondaj Rasmussen, efectuat la nivel naţional, diferenţele dintre candidaţi erau mici. În tabăra democraţilor, Hillary Clinton a fost cotată cu 46%, în timp ce Obama a fost creditat cu 40% din voturi. La republicani, John McCain a fost cotat cu 33% din opţiuni, iar Mitt Romney cu 30%.
Candidaţii nu s-au relaxat însă nici măcar în ajunul maratonului electoral. Mai mult, democraţii au făcut uz de „arme strategice“ în încercarea de a mai câştiga susţinători pe ultima sută de metri. Hillary Clinton a jucat din nou cartea sensibilităţii, la o masă rotundă organizată la un centru de îngrijire a copiilor din Connecticut. Ea a lăsat să-i scape câteva lacrimi, gest care, consideră analiştii, i-ar putea aduce un sprijin mai larg din partea femeilor.
Hillary a recurs la un moment de „slăbiciune controlată“ şi luna trecută, înainte de alegerile primare din New Hampshire, pe care a reuşit să le câştige. Barack Obama, un politician mai charismatic decât rivala sa, a încercat şi el să atingă latura emoţională a electorilor. Acesta a marşat însă pe publicarea unor poze din arhiva personală, care-l înfăţişează drept un copil fericit care se joacă în apa oceanului sau merge cu tricicleta. (Andreea Romanovschi)