Bulgaria vrea să investească în proiecte vechi de 30 de ani, iar prioritatea României rămâne hidrocentrala de la Tarniţa, de pe Someş.
Bulgaria continuă avântul pentru redresarea sectorului energetic, decăzut puternic în ultimii ani după închiderea reactoarelor de la Kozlodui. Astfel, după ce lucrările la Centrala nucleară de la Belene au demarat luna trecută, guvernul bulgar a decis să reia discuţiile cu România pentru construirea de noi hidrocentrale de peste 1.000 MW pe Dunăre. Proiectele vizează realizarea a două centrale cu capacitatea de 440 MW, la Nicopole şi Turnu-Măgurele şi a uneia de 265 MW la Silistra, informează Reuters.
Mai mult, executivul de la Sofia a înfiinţat deja un grup de lucru care să realizeze un studiu de fezabilitate pentru aceste proiecte, vechi de peste 30 de ani, şi să identifice posibilitatea unor parteneriate public-private pentru finanţarea lucrărilor.
În prezent, 10% din consumul de energie electrică al Bulgariei este acoperit din surse hidrologice. Autorităţile de la Sofia au anunţat că vor creşte producţia de energie din aceste resurse, pentru a îndeplini standardele Uniunii Europene privind ponderea de 20% din consum a energiei regenerabile în 2020.
România mizează pe Tarniţa
Proiectul hidrocentralelor poate avea însă şi altă miză. Bulgaria va avea nevoie de capacităţi de reglaj după 2014, când Centrala de la Belene va fi funcţională, iar în lipsa unor hidrocentrale proprii, va trebui să apeleze la importuri, situaţie de care ar putea profita Hidroelectrica.
La începutul lunii iulie, premierul Călin Popescu-Tăriceanu anunţa că guvernul analizează oportunitatea construirii unei hidrocentale la Turnu-Măgurele.
Surse guvernamentale au precizat, însă, pentru EVZ, că acest proiect nu este o prioritate pentru România, care, în materie de energie hidro, se va concentra în următoarea perioadă pe realizarea centralei cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa, pe Someş, necesară pentru reglarea sistemului după ce Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă vor fi funcţionale. O altă prioritate rămâne şi realizarea hidrocentralei de la Islaz, care va permite o valorificare mai bună a centralelor reversibile de pe Olt.