Hezbollah a luat Beirutul

Mişcarea şiită libaneză controla, ieri, cartierele din vestul Beirutului, la capătul a 48 de ore de confruntări violente cu forţele proguvernamentale fidele lui Saad Hariri, fiul fostului premier Rafik Hariri, asasinat în 2005.

Puternica mişcare şiită libaneză Hezbollah a preluat ieri controlul asupra cartierelor din vestul Beirutului, după 48 de ore de confruntări cu forţele proguvernamentale, relatează agenţiile France Presse şi Reuters.

„Nu mai există confruntări pentru că nimeni nu mai face faţă combatanţilor opoziţiei“, susţinute de Siria şi Iran, a declarat, sub acoperirea anonimatului, un responsabil libanez din domeniul securităţii. De bucurie, mai mulţi membri ai Hezbollah au tras focuri de armă în aer prin cartierele de unde i-au alungat pe combatanţii fideli unuia dintre liderii majorităţii parlamentare antisirene, Saad Hariri, fiul fostului premier libanez Rafik Hariri, asasinat pe 14 februarie 2005.

Armata libaneză, însărcinată în mod tradiţional cu menţinerea ordinii, patrula ieri prin Beirut, dar nu a intervenit în schimbul de focuri dintre cele două tabere, care s-au soldat cu cel puţin 11 morţi şi zeci de răniţi. Potrivit unui purtător de cuvânt al armatei, trupele libaneze au fost desfăşurate pentru a proteja sediul guvernului, Banca centrală, reşedinţa lui Saad Hariri şi pe cea a lui Walid Joumblatt, un alt lider al opoziţiei. Principalele artere rutiere din Beirut erau şi ele controlate de armată, a adăugat sursa citată.

Militanţii Hezbollah au închis ieri dimineaţă toate mass-media aparţinând familiei Hariri. De asemenea, partizanii opoziţiei au pătruns cu forţa în două dintre birourile partidului condus de Saad Hariri, Curentul Viitorului, unde au lipit afişe cu preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a relatat un jurnalist al agenţiei France Presse.

Nesupunere civică la comanda Hezbollah

Incidentele de săptămâna aceasta au izbucnit miercuri, când o simplă grevă a fost transformată de Hezbollah într-o mişcare de nesupunere civică, aceasta degenerând ulterior. Liderul Hezbollah, şeicul Hassan Nasrallah, a pus gaz pe foc, calificând drept „declaraţie de război“ decizia guvernului de a deschide o anchetă care viza reţeaua naţională de telecomunicaţii a mişcării şiite.

Gruparea şiită Hezbollah (Partidul lui Dumnezeu, în arabă) desfăşoară o amplă campanie antiguvernamentală de la sfârşitul anului 2006, când miniştrii săi au părăsit Cabinetul prooccidental condus de premierul Fouad Siniora. De atunci, activitatea instituţiilor centrale este blocată, iar membrii parlamentului de la Beirut încearcă din noiembrie 2007 să aleagă un preşedinte al ţării, fără succes însă.

FUGA DIN LIBAN

Românii ar putea fi evacuaţi

Niciun cetăţean român nu a fost rănit în timpul incidentelor petrecute în ultimele zile la Beirut, au declarat, pentru EVZ, surse din cadrul Ambasadei României în Liban. Ca şi alte state, România şi-ar putea evacua cetăţenii aflaţi pe teritoriul Libanului, au precizat sursele citate. Într-un comunicat dat publicităţii aseară, Ministerul Afacerilor Externe a recomandat românilor să evite călătoriile în Liban, iar celor aflaţi în această ţară, să ţină contactul cu ambasada. Mai multe state arabe au început să-şi evacueze cetăţenii din Liban iar guvernul de la Roma a anunţat că pune la punct un plan de evacuare a italienilor care vor dori să plece din Beirut. În cursul zilei de ieri, sute de sirieni, britanici, americani, germani şi ciprioţi încercau să părăsească Libanul pe la graniţa cu Siria.