Evenimentul Zilei > Social > Herta Müller din nou premiată: Doctor honoris causa al Universității „Friedrich Schiller”
Herta Müller din nou premiată: Doctor honoris causa al Universității „Friedrich Schiller”

Herta Müller din nou premiată: Doctor honoris causa al Universității „Friedrich Schiller”

Aprecierile curg în fiecare an pentru laureata Premiului Nobel pentru Literatură. Universitatea „Friedrich Schiller“ din Jena i-a oferit scriitoarei germane, de origine română, Herta Müller, titlul de doctor honoris causa. Titlul onorific i-a fost acordat pentru merite literar-politice desosebite.

Cu acelaşi titlu a fost distins, în cadrul unei ceremonii, şi istoricul polonez Włodzimierz Borodziej, fost co-director al renumitului „Colegiu Imre Kertész“ care funcţionează în oraşul universitar Jena.

Decanul Facultăţii de Filozofie, Stefan Matuschek, a explicat postului de televziune MDR că acordarea titlului celor doi, Müller şi Borodziej, are de-a face cu faptul că amîndoi laureaţi provin dintr-o zonă geografică înrudită, informează Europa Liberă.

Reamintim că Herta Müller este autoarea romanului „Leagănul respiraţiei“, apărut în 2009 în limba germană. Romanul, inspirat din biografia poetului Oskar Pastior, tematizează deportarea etnicilor germani din România la aşa numita „muncă de reconstrucţie“ din fosta Uniune Sovietică. Romanul pentru care a primit Premiul Nobel pentru Literatură, în 2009, a fost tradus în numeroase limbi, inclusiv în limba română.