Ex secretarul de Stat american Henry Kissinger către europeni: Kremlinul nu duce o politică de cucerire, ci îndeamnă la precauţie alături de Trump: "priviţi lucrurile în substanţa lor". În ceea ce îl priveşte pe liderul de la Moscova, mesajul este unul pozitiv lăsând să se înţeleagă că nu este atât de rău aşa cum îl percepe lumea.
Putin nu e Hitler, nu trebuie zugrăvit aşa
"Negociaţi cu el, cu condiţii precise, este în interesul tuturor". Este sfatul pe care Henry Kissinger. Ex secretarul de Stat adaugă că este împotriva unei intervenţii unileterale americane în Coreea de Nord, unde soluţia este un acord cu China pentru siguranţa întregii regiuni, în timp ce europenilor le oferă acest sfat pentru a gestiona relaţia cu administraţia Trump:
''Nu daţi prea multă greutate declaraţiilor improvizate, dar concentraţi-vă pe esenţial, fiindcă un faliment al preşedintelui american nu vă convine nici vouă''.
Prietenie dincolo de politică
Kissinger are o veche relaţie de prietenie cu Donald Trump, iar în săptămânile trecute a muncit pentru a uşura dialogul dintre Washington şi Moscova, unde în scurt timp se va afla în vizită secretarul se Stat Tillerson, pentru a evalua posibilitatea de a negocia si de presupus a sonda terenul pentru o întâlnire la vârf dintre şefii Casei Albe şi al Kremlinului.
''Despre Rusia cred că există o neînţelegere. Putin nu e replica lui Hitler şi n-are în plan o politică de cucerire. Obiectivul său e să restabilească demintatea propriei ţări, de la Sankt Petersburg până la Vladivostok, cum a fost dintotdeauna.
Bine, aceasta răspunde unui anume naţionalism, dar şi unei istorii diferite de a noastră. A considera Moscova un potenţial membru NATO este greşit''. Deci, ''a picta pe Putin ca pe răul global este o greşeală de prespectivă şi de substanţă''.
Fostul secretar de Stat reţine şi că ar fi o doză de exagerare în ameninţările puse pe seama Kremlinului. ''Pe plan militar, Rusia nu e în stare să ne bată. Are o economie mai mică decît toate ţările europene din G7, luate separat, iar greutatea sa nu se poate compara cu acea rivalitate a noastră cu China''. În acelaşi timp, şi dacă Occidentul ar fi în situaţia de a provoca dezintegrarea Rusiei ''acesta nu trebuie să fie obiectivul nostru'' fiindcă ar crea o situaţie de instabilitate care nu face bine nimănui.
Toate acestea împing pe Kissinger să fie favorabil dialogului, fiindcă ''alternativa ar fi o înfruntare dăunătoare tuturor, chiar dacă Moscova nu e în stare să ne înfrângă militar''. Reluarea medierilor diplomatice, însă, trebuie să fie ancorată de unele condiţii precise: ''Ucraina trebuie să rămână independentă, dar fără a intra în NATO'', în timp de destinul Crimeei poate face parte din negocieri. Privind Siria-unde Putin s-a îngrijit să ajute pe Assad pentru a combate Isis- şi întrega regiune, trebuie stabilit cu claritate că ''Rusia nu are dreptul de a se afla în Orientul Mijlociu''. Pornind de la aceste chestiuni, va fi posibil începerea unui dialog cu scopul de a neutraliza ameninţarea Moscovei, în schimbul reintegrării sale demne în comunitatea internaţională responsabilă.
Kissinger sugerează o abordare realistă şi în problema Coreei de Nord şi deci şi a Chinei: ''Sunt împotriva -spune el cu fermitate- unei intervenţii militare în Coreea de Nord, împotriva structurilor nucleare de la Pyongyang''. Soluţia, după el, constă '' într-o negociere directă între Washington şi Pekin'', pentru a ajunge la un acord asupra siguranţei întregii regiuni. Cu alte cuvinte '' nu se poate discuta despre atomicele Coreei de Nord fără a face aluzie la cele din Sud şi la prezenţa militară americană''.
Cât despre Europa, Kissinger sugerează să aibă răbdare: ''Falimentul total al unui preşedinte american nu vă convine nici vouă. Deci nu priviţi în negru toate declaraţiile, ci concentraţi-vă asupra substanţei relaţiei transatlantice''. Unele luări de poziţie ale lui Trump au pus în discuţie chiar cele două coloane istorice ale relaţiei, adică NATO şi UE, dar porivit consilierului său şi aceasta poate fi transformată într-o îmbunătăţire a relaţiilor. ''Eu am fost contrar Brexitului, dar acum că s-a petrecut gândesc că poate deveni o ocazie pentru a rediscuta viitorul Uniunii'', potrivit presei americane.