Pe meleagurile Transilvaniei mai trăiesc puțini sași. Cei care nu au plecat peste hotare păstrează tradiția și pregătesc deserturile de odinioară. Rețeta de hencleș este una simplă, însă gustul acestui preparat întrece toate așteptările. Prăjitura se prepara în preajma sărbătorilor de peste an și se cocea în cuptorul de pâine.
Hencleș cu smântână și griș
Desertul are la bază un aluat subțire asemănător celui de cozonac. Acesta se întinde într-o foaie subțire, care se acoperă cu amestecul de smântână grasă, ou și griș.
Gustul este completat de coaja rasă de lămâie și de vanilie.
Ingredientele necesare pentru prepararea unui hencleș săsesc:
- 2 kilograme de făină
- 400 de grame de zahăr
- 6 ouă
- 300 de grame de unt topit
- un praf de sare
- 3 pachete drojdie
- un litru de lapte
- coajă de lămâie
Pentru compoziția cremoasă:
- 3 litri de lapte
- 2 căni de griș
- 8 ouă
- coajă rasă de lămâie
- 250 grame zahăr
- 200 grame de smântână
Mod de preparare
Drojdia se pune laptele cald cu o linguriță de zahăr și două de făină. Aceasta se lasă la crescut timp de 5-10 minute. Separat, făina se cerne, iar untul se pune la topit. După ce compoziția de drojdie a crescut, aceasta se toarnă peste făină. De asemenea, zahărul și ouăle se pun peste lapte și se toarnă peste restul ingredientelor.
Aluatul se frământă pentru 25-30 de minute. Dacă acesta este lipicios, pereții vasului se pot unge cu unt topit sau cu ulei. Compoziția se acoperă și se lasă la crescut.
Hencleș săsesc. Cum prepari crema de griș
Laptele se pune la foc mic, iar când începe să fiarbă se adaugă grișul. Este important să amestecați constant în această compoziție, astfel încât să nu se lipească de baza oalei. După ce grișul s-a încorporat, amestecul se mai lasă la fiert pentru 2-3 minute și se pune la răcit.
După ce acesta a ajuns la temperatura camerei, se adaugă și ouăle, smântână și aromele.
Din aluatul crescut se întind foi subțiri, iar peste acestea se întinde compoziția cremoasă. Prăjitura se coace la 180 de grade.