Legendarul portar al Stelei Helmuth Duckadam, care a murit la vârsta de 65 de ani, a fost decorat post-mortem de către președintele României, Klaus Iohannis.Cei de la Clubul Sportiv al Armatei Steaua, alături de Ministerul Apărării Naționale, au anunțat propunerea de decorare post-mortem a lui Duckadam, care a fost aprobată și semnată de către președintele încă în exercițiu al statului român, Klaus Iohannis.
Helmuth Duckadam, decorat post-mortem
Marelui portar îi va fi conferit, la două zile de la trecerea în neființă, Ordinul Național “Steaua României” în grad de Cavaler.
„La propunerea Ministerului Apărării Naționale și a Clubului Sportiv al Armatei Steaua, președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat azi decretul de decorare post-mortem al marelui portar Helmut Duckadam.
Astfel, în semn de omagiu pentru excepționala carieră sportivă, pentru talentul, pasiunea, devotamentul și profesionalismul puse în slujba afirmării fotbalului românesc pe plan internațional, devenind un simbol al performanțelor unei generații, președintele României a conferit post-mortem Ordinul Național ‘Steaua României’ în grad de Cavaler sportivului Helmut Duckadam”, se arată în comunicatul celor de la Steaua București, pe pagina oficială de Facebook.
Este cea mai înaltă distincție a statului român
Mai mulți sportivi din istoria României au fost decorați, de-a lungul timpului, de către președinții României pentru meritele sportive cu Ordinul “Steaua României”, cea mai înaltă distincție a statului român, creată în anul 1864 de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
Marele regret al lui Helmuth Duckadam
Helmuth Duckadam a murit cu un mare regret. În anul 1986, echipa de fotbal Steaua București a reușit să câștige Cupa Campionilor Europeni. Cu toate acestea, jucătorii au fost trecuți cu vederea atunci când a venit vorba de pensiile viagere acordate pentru performanțe sportive de excepție.
Legendarul portar al Stelei a spus că speră ca sportivii să papuce să se bucure de pensia viageră până pe 7 mai 2026. Din păcate, acesta a murit înainte ca dorința lui să se îndeplinească. „Poate până la aniversarea a 40 de ani de la acea performanță, care va avea loc pe 7 mai 2026, unii dintre noi să mai apuce să se bucure și ei de o pensie viageră (chiar și neactualizată) pe care ar merita-o din plin!”, mai spunea Duckadam.