HARTA VOTULUI din referendum demonstreză diviziuni majore în rândul ELECTORATULUI britanic
- Simona Stupar
- 24 iunie 2016, 13:21
Harta votului pro și contra UE, în Marea Britanie, arată mari diviziuni în țară, conform presei britanice.
Rezultatele demonstrează că politica britanică este mai fracturată, dincolo de ceea ce doresc să recunoască liderii ei, decât era în 1975, când a avut loc ultimul referendum asupra Europei.
Anglia și Țara Galilor par a fi o țară unită, cu 5-6% mai multe voturi în favoarea rămânerii în UE. Scoția, unde aproape doi din trei alegători din fiecare regiune, a dorit să stea în UE, pare ca o cu totul altă țară. E doar una dintre diviziunile din acest regat, vizibilă cu ochiul liber pe o hartă. Deși s-a referit la alegerea locului Marii Britanii în Uniunea Europeană, votul a servit divizării și mai mari a regatului, comentează The Guardian.
La Londra, unde furtunile au făcut ca participarea la urne să fie cu puțin deasupra mediei din țară, pare capitala unei alte țări - o insulă de euro-antuziasm în mijlocul unei regiuni sud-estice care, majoritar, vrea „afară”.
Majoritatea voturilor pentru rămânere din zonele limitrofe Londrei au fost pentru rămânere: 75% în Camden; 78% în Hackney; 66% în suburbiile bogate Kesington and Chelsea. În sud-est, în Anglia de est, Țara Galilor și în regiunile de mijloc, ieșirea din UE a fost regula, iar votul pentru rămânere doar o excepție. Cei care au dorit ca țara lor să rămână parte a Europei au fost, uneori, în zone prospere: de pildă în Tunbridge Wells, la circa 80 de km de Londra, unde 55% din voturi au fost pentru „rămînere”, votanții probabil gândinsu-se că ar avea de pierdut pe termen lung.
Aproape toată Marea Britanie a mers într-o singură direcție, totuși cu câteva exepții notabile: Scoția, Londra, centrele universitare și câteva orașe importante. Este o hartă extrem de diferită față de referendumul din 1975, când a fost vorba de o victorie solidă a celor pro-UE, dar când condițiile, circumstanțele scrutinului erau cu totul și cu totul altele.
Concluzia jurnaliștilor britanici este, însă, clară: referendumul actual nu a făcut altceva decât să adâncească diviziunile deja exitente în țară, pentru că și politica britanică s-a „fracturat” de acum 40 de ani până acum.