Harta jafului din pădurile românești

Harta jafului din pădurile românești

Aparent, statisticile ne sunt favorabile: potrivit Curții de Conturi, fondul forestier al României a crescut din 1990 până acum. O evaluare a unui ONG arată însă că, din 2009 în 2011, s-au tăiat ilegal 366.00 de hectare.

Dacă estimarea organizației Federației pentru Apărarea Pădurilor este corectă, valoarea tăierilor ilegale ar fi de peste cinci miliarde de euro, această estimare fiind făcută la un preț minimal de 70 de euro pentru un metru cub de lemn de foc. Totuși, cum acest lemn a fost în cea mai mare măsură trimis la export, valoarea jafului este mult mai mare. Până în 2007, exporturile de lemn au fost contigentate. Curtea de Conturi indică, într-un raport publicat în 2014, o altă cauză a situației dramatice din pădurile românești: retrocedările ilegale. Conform unui raport, aproape 20% din această suprafață a ajuns în posesia unor oameni care nu aveau niciun drept.

Ponta cheamă DNA

Acum câteva zile, Corpul de Control al Guvernului a sesizat DNA pentru nu mai puțin de 52 de fapte presupus penale din perioada 2009-2012, la Romsilva. „Am reușit, în ultimele două-trei luni de zile, să recuperăm 80-85% din valoarea pagubelor înregistrate la nivelul Regiei Naționale a Pădurilor”, a spus directorul Romsilva, Adam Crăciunescu despre sesizările către DNA. Fondul forestier ocupă în momentul de față doar aproximativ 27% din suprafața României, comparativ cu o medie la nivelul Uniunii Europene de aproximativ 42% și un procent optim recomandat de minim 30%. Potrivit Departamentului pentru Ape, Păduri și Piscicultură, efectele defrișărilor la vedem în viața de zi cu zi: alunecări de teren, inundații, colmatarea cursurilor de apă și secetă.

FOTO: O fotografie din satelit a Munților Apuseni: cu roz sunt terenurile defrișate, cu albastru ceea ce a mai rămas

 

Jandarmeria, chemată să oprească defrișările

Noul Cod Silvic, susținut inițial de ministrul PNL Lucia Varga, acum un critic dur al proiectului, și finalizat în mandatul ministrului PSD al Pădurilor Doina Pană, prevede, printre altele, dreptul Jandarmeriei de a controla transporturile de masă lemnoasă. Acest drept îl au și Poliția și organele de control ale ANAF.

FOTO: Doina Pană, ministrul delegat pentru păduri

Catalogul pădurilor virgine

Codul are articole speciale referitoare la protecția pădurilor virgine și cvasivirgine, aceasta fiind una din principalele cerințe ale organizațiilor ecologiste.

● Pădurile virgine și cvasivirgine vor fi strict protejate și se vor include în „Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine”.

● Suprafețele de pădure pot fi scoase definitiv din fondul forestier național, doar cu condiția compensării acestora, fără reducerea suprafeței fondului forestier și cu plată anticipată a obligațiilor bănești, numai terenurile necesare realizării sau extinderii unor lucrări de exploatare a resurselor minerale sau pentru obiective turistice. În cazul caselor de vacanță, se pot scoate din fondul forestier doar terenuri aflate în proprietate privată.

● Tăierile rase în parcurile naționale și parcurile naturale sunt interzise, cu excepția arboretelor în care nu se poate asigura regenerarea naturală prin altfel de tăieri.