Harris îi cere lui Netanyahu să încheie războiul cu Hamas

Kamala Harris / Sursa foto: INQUAM_Photos

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris a avut discuții pe care le-a numit „sincere și constructive” cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu.

Adoptând un ton mai ferm decât președintele Joe Biden, Harris a spus că și-a exprimat "preocupările serioase" cu privire la victimele din Gaza. Aceasta i-a spus lui Netanyahu că modul în care Israelul se apără contează.

„A sosit momentul”

"A sosit momentul ca acest război să se încheie," a spus ea după discuțiile de la Casa Albă. Harris a subliniat, de asemenea, necesitatea unei soluții cu două state și a cerut americanilor să fie conștienți de "nuanțele" conflictului.

Mai devreme, joi, Netanyahu s-a întâlnit cu Biden, care s-a retras din campania sa de realegere duminică. Întâlnirile lui Netanyahu la Casa Albă au avut loc la o zi după ce a ținut un discurs aprins în Congres. El a promis "victoria totală" împotriva Hamas, în timp ce mii de protestatari pro-palestinieni au manifestat în afara clădirii. Prim-ministrul se confruntă cu presiuni atât acasă, cât și în străinătate pentru a pune capăt războiului Israel-Gaza.

Sprijinul ferm al lui Biden pentru Israel a înfuriat mulți activiști de stânga, al căror sprijin ar putea fi necesar pentru ca democrații să câștige alegerile prezidențiale din noiembrie. Având în vedere acest lucru, există un interes considerabil cu privire la poziția pe care ar putea-o adopta Harris față de Israel dacă l-ar înlocui pe Biden la Casa Albă.

După întâlnirea cu Netanyahu timp de aproximativ 40 de minute, Harris a declarat că are un "angajament ferm" față de Israel și dreptul acestuia de a se apăra. Ea a notat că acest conflict a început pe 7 octombrie când militanții Hamas au atacat sudul Israelului din Gaza. Atunci, ei au ucis 1.200 de persoane și au luat peste 250 de ostatici, potrivit statisticilor israeliene. Ofensiva Israelului în Gaza a ucis peste 39.000 de persoane.

Harris își exprimă îngrijorarea

"Israelul are dreptul să se apere. Și modul în care o face contează," a spus Harris, exprimându-și îngrijorarea cu privire la "situația umanitară gravă" din Gaza. "Nu ne putem permite să fim insensibili la suferință și nu voi rămâne tăcută," a adăugat ea.

"Să facem un acord pentru a obține un armistițiu și a pune capăt războiului," a adăugat ea. "Să aducem ostaticii acasă și să aducem ajutor necesar poporului palestinian." Netanyahu urmează să se întâlnească cu candidatul republican la președinție, Donald Trump, vineri.

Netanyahu s-a întâlnit cu Joe Biden

În timpul întâlnirii cu Biden, prim-ministrul a spus că îl cunoaște pe acesta de 40 de ani. El a adăugat că președintele SUA a cunoscut toți premierii israelieni din ultimii 50 de ani. "De la un mândru sionist evreu la un mândru sionist irlandez-american, vreau să-ți mulțumesc pentru 50 de ani de serviciu public și 50 de ani de sprijin pentru statul Israel," a spus el. Netanyahu a adăugat că așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu Biden "la marile probleme din fața noastră" în următoarele luni.

Președintele SUA a glumit că Golda Meir a fost primul prim-ministru israelian pe care l-a întâlnit. La o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al securității naționale de la Casa Albă, John Kirby, a spus că Biden și Netanyahu au discutat despre necesitatea urgentă a unui acord de eliberare a ostaticilor, posibilitatea extinderii conflictului în Liban, amenințarea Iranului și necesitatea de a ajunge la "compromisuri" în discuțiile de pace.

În timp ce Kirby a adăugat că "există diferențe" în relația SUA-Israel, aceasta rămâne "sănătoasă". "Prin sănătoasă, mă refer la faptul că nu vor fi de acord asupra tuturor," a spus Kirby. El a adăugat că Biden este "foarte confortabil cu relația pe care o are cu prim-ministrul."

Liderii americani și israelieni au avut, de asemenea, o întâlnire cu ușile închise cu familiile a șapte cetățeni americani încă ținuți ostatici de Hamas în Gaza. După întâlnire, Jonathan Dekel-Chen - al cărui fiu Sagui a fost răpit de la Kibbutz Nir Oz pe 7 octombrie - a declarat reporterilor că întâlnirea a fost "productivă și onestă." Nu a oferit detalii suplimentare. "Ne simțim probabil mai optimiști decât am fost de la primul val de eliberări la sfârșitul lui noiembrie, începutul lui decembrie," a spus el, potrivit BBC.