Câțiva etnici maghiari au jignit memoria eroilor români. Lideri politici importanți se află în spatele lor

Câțiva etnici maghiari au jignit memoria eroilor români. Lideri politici importanți se află în spatele lor

Cimitirul eroilor din Harghita a fost vandalizat de etnici maghiari și lideri politici ai minorității. Autoritățile au declanșat o anchetă în acest caz.

Crucile eroilor români dintr-un cimitir al eroilor din Harghita au fost acoperite cu pungi de gunoi. Aceasta este o formă prin care tnicii maghiari şi liderii politici ai minorităţii maghiare protestează, ei susţinând că e întinată memoria eroilor maghiari.

Poliţiştii din Bacău au declanşat, vineri, o anchetă pentru identificarea persoanelor care au acoperit cu saci negri de plastic toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar şi monumentul din Cimitirul Internaţional Valea Uzului.

Primăria din Dărmâneşti a realizat un monument al eroilor români, o cruce ortodoxă, şi a decis înhumarea a 52 de eroi în cimitirul eroilor din satul depopulat Valea Uzului. Primăria din Sânmartin, Harghita, este nemulțumită de această acțiune şi susţine că ea se ocupă de administrarea cimitirului.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este inadmisibil din punct de vedere politic şi ilegal din punct de vedere administrativ faptul că primăria localităţii Dărmăneşti din judeţul Bacău a alocat ilegal parcele pentru mormintele soldaţilor români în incinta cimitirului din Valea Uzului, localitate aflată în judeţul Harghita, fără să ceară permisiunea Primăriei Sânmartin, care administrează şi întreţine cimitirul.”, se arată într-o scrisoarea pe care preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a adresat-o premierului Viorica Dăncilă, prin care îi solicită să efectueze demersurile necesare pentru a opri construcţia prin procedură administrativă, până la clarificarea situaţiei. 

UDMR protestează faţă de iniţiativa primăriei localităţii din Bacău, pe care o consideră ilegală şi ofensatoare: 

„Cerem premierului să oprească denigrarea memoriei soldaţilor maghiari.”, conform Observator.

Constantin Toma, primarul orașului Dărmănești, a declarat că situația este diferită de cea expusă de cei din Harghita. În realitate, cimitirul internațional a fost înființat în 1926 de Societatea Cultul Eroilor. Au fost îngropați aici soldați germani, austrieci, unguri, români, sârbi, italieni etc. Apoi, în Al Doilea Război Mondial, au mai fost înhumați aici soldați români, ruși, germani. În total, 1.200 de eroi, dintre care 900 necunoscuți.

După 1990, comunitatea maghiară coordonată de o asociație religioasă din Miercurea Ciuc, fără nicio autorizație, a plantat circa 700 de cruci cu însemne ale eroilor maghiari. De asemenea, au pus la pământ crucile eroilor altor națiuni.

Vineri, au apărut mai multe fotografii în care se vede cum cele 52 de cruci ale eroilor români şi crucea mare, ortodoxă, au fost îmbrăcate în saci de gunoi.