De luni, toate școlile din țară trebuie să testeze elevii înainte de începerea cursurilor, numai că profesorii au ridicat obiecții cu privire l activitate în plus, iar unii părinți au spus că se tem că testele ar putea fi contaminate în momentul în care sunt atinse componentele lor.
După minivacanța de 1 decembrie cadrele didactice au primit o nouă sarcină: profesorii trebuie să asambleze kit-urile pentru testarea non-invazivă, deoarece dispozitivele au venit pe bucăți, în cutii care conțin componentele acestora. Rămâne de datoria directorilor și a profesorilor să se asigure că testele sunt împărțite corect elevilor, iar părinții sunt cei care le vor asambla acasă şi îşi vor testa copiii.
Luni dimineață va începe marea testare în şcolile din România
Testarea cu probe din salivă se va face în prima şi a patra zi din săptămână. În situaţia în care un elev va avea un test pozitiv, părintele va fi nevoit să anunţe școala şi medicul de familie. Ulterior i se va face un teste PCR, dacă şi acela va fi pozitiv, copilul va sta în izolare timp de 14 zile. Dacă testul PCR este pozitiv, toată clasa trece în online.
Ministrul Educației a precizat că au fost cumpărate teste și pentru profesori, învățători și personalul nedidactic din școli. Așadar și aceștia ar trebui să se testeze la fel ca elevii.
Nu există o procedură stabilită în ceea ce priveşte responsabilitatea. Elevii de liceu primesc testele de la profesori, în cazul copiilor de gimnaziu testele le sunt înmânate părinților. Unora li s-a cerut să semneze pentru ele, însă sunt și situații în care testele le-au fost puse elevilor mici în ghiozdan pentru a fi duse acasă.
Cine verifică dacă testele sunt făcute corect?
Una dintre cele mai mari îngrijorări este cine va verifica dacă testele sunt sau nu bine făcute? În unele școli testarea se va face în clasă, dar cele mai multe școli au decis ca elevii să se testeze acasă, astfel că adultul care supraveghează procedura trebuie să se asigure că testul este folosit corect.
Testarea se bazează pe buna-credință a părinților. Dar cine garantează că un părinte trimite rezultatul corect al testului? La această întrebare autoritățile spun că fac apel la responsabilitatea părinților, să se asigure că elevii se testează de două ori pe săptămână și să comunice rezultatul întocmai.
Cum se transmit rezultatele testelor făcute acasă?
Luni și joi se vor testa elevii. La fel și profesorii, învățătorii și personalul nedidactic din școală. Nu există o procedură standard pentru transmiterea rezultatelor. Unele școli cer doar rezultatele pozitive, altele cer toate rezultatele.
Unele unități de învățământ au cerut ca părinții să noteze și data pe test pentru a se asigura că nu va fi fotografiat același răspuns și data viitoare, altele însă nu au luat această măsură. Nu există o procedură unitară, fiindcă decizia a fost ca fiecare școală să fie lăsată să se organizeze după cum consideră pentru testarea elevilor.
Ce se întâmplă dacă testul de salivă este pozitiv?
Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat că folosirea testelor de salivă reprezintă doar o testare de screening, iar testul de salivă nu este definitiv:
„De fiecare dată când cineva câștigă, altcineva e nemulțumit și întotdeauna există scandaluri în acest sens. Din momentul în care s-a făcut legal totul, eu n-am ce comenta aici, mai ales că nu suntem implicați noi în procesul de achiziție. Dacă este ceva incorect, ilegal, sunt autorități abilitate să se ocupe de acest lucru, însă datul în firmele care câștigă - că a câștigat cutare, că n-a câștigat, că de ce a câștigat unul, de ce n-au câștigat doi - este un lucru pe care îl vedem la orice achiziție și întotdeauna dacă unul a câștigat și erau mai mulți ofertanți, sunt mai mulți supărați decât cel care a câștigat și încep toate aceste atacuri”, a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
Când se suspendă cursurile unei clase dacă există un test pozitiv
Cursurile se suspendă pentru 14 zile doar când există un rezultat pozitiv la un test PCR. Școlile nu pun la dispoziție astfel de teste, așa că părinții sunt cei care suportă costurile.
„Testele pe bază de salivă folosite în școli sunt teste de screening cu o sensibilitate ceva mai redusă decât... sunt tot teste pe bază de antigen, doar că nu folosesc exsudat nazofaringian ca produs, folosesc saliva. Din cauza asta, și cantitatea de produs este mai mare, de la un tampon care se descarcă într-un mediu ai câteva picături de salivă, deci discuți despre teste mai puțin sensibile. Vă dați seama că dacă la testele antigen nu s-a făcut încă o evaluare, cu atât mai puțin pe bază de salivă”, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Testele utilizate vor fi aruncate în coșuri speciale, prevăzute cu capac, pedală și sac, urmând să fie colectate și eliminate conform protocolului. Mai mult, rezultatele testelor non-invazive nu sunt recunoscute de Direcţiile de Sănătate Publică, de fiecare dată este nevoie de o confirmare a infecţiei printr-un test antigen sau unul RT-PCR.
Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei: Am văzut că 94% din cadrele didactice nu se simt confortabil pentru administrarea testelor. Eu refuz să cred că sunt atât de mulţi.