Întârzierile și anularea a zeci de zboruri este explicată de către un director de aeroport. Potrivit acestuia, de vină pentru tot haosul este creșterea numărului de pasageri și numărul mic de personal. De asemenea, directorul vorbește și despre o insuficiență a aeronavelor. Lucrurile nu vor reveni la normal prea curând, fiind anunțate întârzieri ale zborurilor pe tot parcursul anului. Se așteaptă și o creștere cu aproximativ 40 - 50% a biletelor de avion.
Din ce în ce mai multe persoane sunt atrase de zborul cu avion, fiind un mod mult mai ușor de a străbate distanțe mai mari. În ultima perioadă, traficul de pasageri în Europa s-a intensificat, iar companiile aeriene nu au suficient personal pentru a face față fluxului.
David Ciceo, Directorul Aeroportului Internațional Cluj și președintele Asociației Aeroporturilor din România, explică situația actuală din aeroporturi, vorbind și despre întârzierea livrării unor aeronave.
„Avem o creștere destul de bruscă a traficului în Europa și în lume față de previziunile inițiale. Sunt întârzieri din cauză că atât aeroporturile, cât și companiile aeriene și de handling au disponibilizat foarte mult personal pe fondul reducerii drastice a traficului în timpul pandemiei. În acest moment nu există suficienți angajați, iar ca urmare există întârzieri, care se transmit.
Există întârzieri importante și din cauza traficului aerian. În foarte multe țări există întârzieri din cauza aglomerației și intensității traficului aerian și mai există și întârzierii livrării unor aeronave. Sunt companii aeriene care nu au aeronave suficiente, s-au bazat pe faptul că vor primi aeronave noi, au vândut bilete și au trebuit să anuleze anumite rute pentru că le-au primit. Lipsa aeronavelor pune o și mai mare presiune, pentru că orice aeronavă care se defectează creează o problemă care se transmite”, spune Ciceo pentru profit.ro.
Crește prețul biletelor de avion cu până la 50%
Directorul Aeroportului Internațional Cluj a mărturisit că situația nu se va remedia prea curând, ci ne vom confrunta cu întârzieri ale zborurilor tot anul. Situația se va agrava în perioada concediilor, la finalul lui iulie și pe tot parcursul lui august, însă lucrurile se vor atenua începând cu luna octombrie. David Ciceo a ținut să sublinieze faptul că situația nu se va rezolva spre finalul anului, ci se va înregistra o scădere a pasagerilor.
„Din păcate, tot anul vor fi întârzieri. Dar cea mai gravă situație este în această vară, în lunile iulie, august și septembrie, și se va atenua în Octombrie, Noiembrie, Decembrie, dar nu se va rezolva situația. Și grevele de pe unele aeroporturi din mai multe țări au fost elemente suplimentare care au dus la întârzieri”, mai spune acesta.
Situația actuală va aduce modificări și în ceea ce privește prețul unui bilet de avion. Specialiștii susțin că se prevede o creștere cu aproximativ 40 - 50%, pe fondul scumpirii combustibilului și a materiilor prime.
„Ne putem aștepta începând cu anul viitor la o creștere de circa 40-50% a prețului biletului de avion. Va fi treptată această creștere. Începând din toamna asta se va vedea o creștere. Față de ce era înainte de criză, consider că s-ar putea ca, în vara anului viitor, să avem cu 40-50% mai scumpe biletele, dar asta depinde și de context, și de destinație. Și chiar dacă prețul va crește oamenii tot vor continua să zboare. Transportul aerian a devenit deja o necesitate”, afirmă David Ciceo.
Aeroportul din Cluj va fi modernizat
David Ciceo susține că cele mai multe întârzieri au avut loc la finalul lunii aprilie, însă și în prezent este anulat cel puțin un zbor pe zi. În ciuda situației actuale, directorul aeroportului din Cluj susține că pregătește o serie de modificări. Se lucrează la îmbunătățirea traficului și se caută noi destinații.
„Avem și noi zilnic 7-8 zboruri întârziate, 1-2 zboruri anulate, se transmit aceste întârzieri. La toate companiile care operează pe Cluj de foarte multe ori motivul este lipsa de echipaj, au probleme cu personalul. Dar nu vor dispărea rute de pe Cluj. Avem 47 de destinații unice în momentul de față. Lucrăm să îmbunătățim traficul. Ne așteptam în 2040 să avem 7 milioane de pasageri. Căutam noi destinații. În 2023 o să prezentam deja noi destinații. Avem un program de investiții pentru dublarea capacității aeroportului”, precizează acesta, adăugând că investițiile vor merge către extinderea terminalului de plecări cu aproximativ 8.000 de metri pătrați, dublarea sălilor de grupare atât la zborurile interne, cât și la cele externe, noi locuri de parcare pentru aeronave și extinderea pistei de decolare, potrivit sursei citate anterior.
„Săptămâna aceasta finalizăm prima etapă a unei căi de rulare total nouă. Proiectul este 50% finanțat din fonduri europene. Tot săptămâna aceasta am dat ordinul de începere construcției a 4 noi locuri de parcare aeronave. Este un proiect de aproximativ 19 milioane de lei, 50% finanțat tot din fonduri europene. Cel mai ambițios proiect însă este extinderea pistei de decolare. Speram ca în 3 ani să începem construcția acestui terminal”, continuă el.