Noile măsurători dezvăluie că este vorba de o curbă absolută, cu o valoare de aproximativ 34 de miliarde de ori mai mare decât a Soarelui și devorează aproape cât masa sa într-o singură zi.

Acest fenoment face ca gaura neagră cu cea mai rapidă creștere din întregul Univers să devină o enormitate făcând parte din categoria găurilor negre ultramasive.

De 8.000 de ori mai mare ca gaura neagră din Calea Lactee

„Masa găurii negre este, de asemenea, de aproximativ 8.000 de ori mai mare decât gaura neagră din centrul Căii Lactee”, a spus astronomul Christopher Onken de la Universitatea Națională Australiană din Australia.

„Dacă gaura neagră a Căii Lactee ar vrea să crească la fel, ar trebui să înghită două treimi din toate stelele din galaxia noastră”, a delcarat expertul.

Descoperirea monstruoasă  a fost anunțată pentru prima dată în 2018 şi  alimentează un quasar aprins în centrul unei galaxii numite SMSS J215728.21-360215.1 (J2157 pe scurt) în Universul timpuriu, la miliarde de ani lumină.

Gaura ultramasivă este  estimată la aproxmativ 20 de miliarde  de mase solare

În momentul descoperirii, astronomii au estimat masa găurii negre la aproximativ 20 de miliarde de mase solare, situând-o în categoria ultramasive. Astronomii au făcut noi măsurători pentru a revizui datele despre această monstruozitate. La masa sa recent derivată, gaura neagră J2157  ar avea o rază Schwarzschild – raza orizontului său – de aproximativ 670 de unități astronomice (AU).

Ca un exemplu, Pluton este, în medie, 39,5 unități astronomice de la Soare. Heliopauză – unde vântul solar nu mai este suficient de puternic pentru a impinge spațiul interstelar – se crede că este la peste 100 de UA de Soare. Prin urmare  J2157 este de peste cinci ori mai mare decât dimensiunea Sistemului Solar.

Aceste măsurători noi au revizuit nu doar dimensiunea și rata de creştere a găurii negre, ci și distanța

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE