Chiar dacă făcea parte din patrimoniul de stat, "Luceafărul” a fost cum părat de britanicii de la Edmiston în anul 1999, contra sumei de 265.000 de dolari, potrivit bugetul.ro.

Paradoxal, în anul 1937, vasul fusese achiziționat de către Guvernul României, condus de Gheorghe Tătărăscu, cu 120.000 de lire sterline, el fiind botezat „Luceafărul” și dăruit fostului monarh român

Pentru a-l vinde în urmă cu 17 ani, societatea de stat din Galați a beneficiat de suportul Ministerului Culturii. „Luceafărul” părăsea apele române la 25 septembrie 1999, pentru a fi reparat. Conform contractului, el trebuia să revină în țară în anul 2000, pe 25 august, însă nu s-a mai întors niciodată.

Îndată ce a părăsit România, iahtul a ajuns sub pavilion britanic și a fost redenumit „Nahlin” și a fost asigurat la un milion de dolari.

Sursa citată scrie că, în perioada comunistă și în primul deceniu de după, „Luceafărul” era folosit ca restaurant pe faleza de la Galaţi, aflat în proprietatea celor de Regal, companie de stat care a ajuns să fie controlată pe parcurs de Cătălin Chelu.

Chelu, un afacerist controversat, a fost declarat decedat în Iordania în urmă cu doi ani. Ministrul Culturii de la acea vreme, Ion Caramitru, a justificat astfel tranzacția: „Regal, firma care deţinea vasul, a luat decizia vânzării sale în ţară pentru a fi reparat cu condiţia, ca vasul să rămână sub pavilion românesc”.

„După mine, la conducerea ministerului a venit Răzvan Theodorescu. S-a scos vasul din categoria tezaur a patrimoniului naţional şi a fost trecut la categoria alte bunuri. Aşa a putut fi vândut în exteriorul ţării”, a mai spus Caramitru.

În prezent, nava se află sub proprietatea industriașului britanic sir James Dyson și valorează 20.000.000 de euro.