Crin Halaicu, primarul-politician care a făcut bani cu PSD pentru PNL

Crin Halaicu, primarul-politician care a făcut bani cu PSD pentru PNL

Imaginile cu interiorul imensei vile din Mogoșoaia, scoasă la vânzare de proprietarul ei, Crin Halaicu, au uluit milioane de români. Fostul primar liberal al Bucureștiului din perioada 1992-1996, primul edil ales prin vot după Revoluție, vrea pe căsoiul de circa o mie de metri pătrați, mobilat, plus un hectar de teren cu deschidere la lac (ponton și tot ce implică), două piscine și teren de tenis, o sumă amețitoare: 6 milioane de euro! Atât a vrut și în 2017, când EVZ i-a prezentat vila scoasă la vânzare. Mulți se întreabă cine este și cum a făcut avere acest Halaicu. Iată-i povestea!

Eu i-am văzut domeniul la începutul anilor 90, când terenul de la Mogoșoaia era doar o pârloagă împrejmuită de un gard. Cu greu am reușit să ajung acolo și să fac o poză, fiindcă nu exista decât un drumeag de nisip cu pietriș. Era o exclusivitate. Am publicat atunci fotografia în Evenimentul zilei. Primarul PSD de atunci al comunei din marginea Bucureștiului a dat pământ multor politicieni, din dorința de a atrage acolo dezvoltatori imobiliari – spunea el. Crin Halaicu, pe atunci primarul PNL al Capitalei, a primit și el ceva mai mult decât un hectar de teren. L-a împrejmuit, dar nu a făcut nimic pe el mulți ani după ce a devenit proprietar. Locuitorii Mogoșoaiei, însă, dacă-i întrebai unde are teren sau casă primarul de la București îți ziceau din prima: „A, strada lui Crin/ sau Halaicu ? Uite, acolo-i!”. Și acum tot strada Crinului/Halaicu se numește.

Casele și căsniciile fostului primar al Capitalei

Ne puteți urmări și pe Google News

Când a luat terenul din Mogoșoaia, Crin Halaicu era căsătorit cu prima soție, fostă educatoare. Locuiau într-un bloc vechi de pe șoseaua Kiseleff, împreună cu băiețelul, Andrei. Până la sfârșitul mandatului din iunie 1996, primarul Capitalei a divorțat brusc, fiind îndrăgostit teribil de o polițistă. Fotografia lui Carmen, ofițer la Departamentul Economic din IGP, a fost publicată în exclusivitate, în 1995, tot de Evenimentul zilei, atunci când toată lumea se întreba cine va fi a doua doamnă Halaicu. Tânăra a părăsit poliția și s-a alăturat, ulterior, afacerilor soțului.

Prima casă impozantă pe care au achiziționat-o Crin și Carmen Halaicu a fost așa-zisul „Conac de la Izvorani”. Aveau o firmă de construcții și se ocupau și de imobiliare. Conacul l-au cumpărat cu un milion de dolari (n.r. - consemnare din presa vremii) de la moștenitorii unui fost primar liberal al Bucureștiului, Alexandru Donescu, și l-au refăcut aproape din temelii.

Crin Halaicu, într-un interviu acordat în 2011 ziarului Jurnalul Național, povestește despre vila de la Mogoșoaia, ridicată după ce a vândut conacul: „Am proiectat-o integral după o poză făcută în Normandia. Nu aveam planuri, ci doar o imagine de la o fațadă”.

Legat de aceste două proprietăți, o informație interesantă am găsit-o pe site-ul flux24.ro. Aici, indirect, apare în scenă și DNA, cu dosarul șpăgii date de S.O. Vîntu liberalului Bogdan Olteanu. „Ionuţ Eftimie, turnătorul la DNA al fostului viceguvernator al BNR, Bogdan Olteanu a cumpărat, la scurt timp după ce susține că i-ar fi dat acestuia un milion de euro, Conacul de la Izvorani de la fostul primar liberal al Capitalei, Crin Halaicu, cu două milioane de euro”, scrie site-ul citat.

Căsnicia cu Carmen, în timpul căreia s-au născut un băiat și o fată, a durat 15 ani. Timp de 10 ani au locuit în vila din Mogoșoaia. În 2010, cei doi soți au divorțat, copiii încă minori rămânând în grija mamei. Astăzi, ei au 19 ani, respectiv 15 ani, fiica.

Despre cea de-a treia căsătorie a lui Crin Halaicu (66 de ani), extrem de discretă, a scris, anul trecut, site-ul stirikanald.ro, care a prezentat și unica fotografie cu noul cuplu. Pe tânăra doamnă Halaicu o cheamă Nicole și lucrează în marketing.

Afacerile unui fost primar de București, ajuns milionar în euro

 

Azi, după ce lumea a văzut interioarele vilei de la Mogoșoaia, fotografii publicate de Robert Turcescu pe facebook și preluate de televiziuni, se întreabă de unde a avut atâția bani Crin Halaicu, un politician retras de pe prima scenă. Românii mai tineri sunt curioși să afle ce afaceri a făcut fostul primar, despre care nu s-a auzit că ar avea vreun dosar la DNA sau la alt Parchet.

Intrând în politică în 1990, despre liberalul Crin Halaicu s-a tot scris în ziarele vremii. Era un inginer constructor care susținea că se pricepe la organizare și că e capabil să reconstruiască și o capitală. A început din sectorul 5, unde a fost vicepreședinte al PNL între 1990 și 1992. Nu a ieșit cu nimic în evidență, iar din acest motiv pentru bucureșteni a fost o adevărată surpriză nominalizarea lui, din partea CDR (n.r. - coaliție care cuprindea partidele istorice), pentru fotoliul de primar general. A câștigat alegerile în fața lui Cazimir Ionescu, candidatul FSN, partid condus de Ion Iliescu.

Crin Halaicu era de atunci om de afaceri, legile statului permiteau. De multe ori a declarat că firmele lui nu au făcut afaceri cu primăria, că nu a vrut să fie bănuit de interese, dar că și-a făcut mulți dușmani, chiar și din rândul colegilor de partid sau dintre prieteni. Cu aceștia din urmă, mărturisea că a avut „divergențe legate de cașcaval”, adică de banii care ar fi ieșit din diverse contracte cu Primăria Capitalei. Cu toate acestea, Crin Halaicu a fost acuzat în presă că ar fi fost la originea unor mari tunuri din administrație.

Contractul cu firma Dalli a lui Dorin Cocoș, căreia i s-au dat toate parcările Bucureștiului, este una dintre afacerile controversate. Apoi, afacerile cu bordurile din granit datând din anii 1920 și scoase din ordinul primarului, despre cum s-au închiriat spațiile comerciale ale ICL Alimentara sau alte întreprinderi ale statului comunist, spații care aparțineau administrației locale la acea vreme, despre contracte privind repartizări de apartamente în Centrul Civic.

Despre „afacerea bordurilor”, când primarul Halaicu a cumpărat o mașină de lustruit, rămasă inutilă și căreia i s-a pierdut urma, este de reținut explicația liberalului pentru a înțelege amploarea inițiativei. „Bordurile au rămas în inventar. Chiar nu știu ce s-a întâmplat cu ele după plecarea mea de la primărie. Bordurile din granit sunt rare și prețioase; pe vremuri ele se făceau manual. Acestea erau însă ciobite, știrbite, era nevoie să fie reduse în dimensiuni și trebuia făcut ceva cu ele, eventual puse la loc”, declara Crin Halaicu în 2011.

 Procurorii nu l-au avut niciodată în prim-planul vreunei anchete penale, iar Halaicu a negat tot timpul acuzațiile apărute în presa vremii. După mulți ani de la retragerea din viața publică, a mai oferit niște explicații jurnaliștilor curioși să afle cum a făcut, totuși, avere fostul edil.

Primul milion de dolari despre care nu l-a întrebat nimeni

 

Fostul primar se lăuda mereu că el a avut bani atunci când, după Revoluție, a intrat în politică. Spunea că, pe vremea lui Ceaușescu, muncea pe șantier ca inginer și câștiga 12.000 lei, în condițiile în care un salariu mediu era atunci de 2.500 lei. În 1990, și-a deschis imediat o firmă fiindcă pusese mâna pe niște spații într-un pasaj pietonal din centrul Capitalei, situat în sectorul 5, adică.

Iar în sectorul 5, Halaicu era vicepreședintele PNL în acea perioadă! A închiriat spațiile comerciale din pasaj, a prosperat și a ajutat partidul cu bani. Și campania electorală pentru primar general și-a susținut-o din banii lui, partidul tipărindu-i doar afișele, după cum spunea. „Banii se făceau destul de ușor, mai ales că se plăteau impozite minime. Când am ajuns primar, am ieșit din afacere pentru că aceste pasaje erau de fapt ale Primăriei și nu era etic să rămân într-un astfel de business. Așa că nu pot să spun că în ‚ 92 eram identic cu cel de azi, dar oamenii evoluează și averile odată cu ei”, mărturisea Crin Halaicu în interviul din 2011, despre anii de ”capitalism sălbatic” traversați de România. Iar fostul primar a evoluat cu averea, mult mai repede decât țărișoara lui.

Întâi și-a făcut o firmă de asigurări cu un român stabilit în Germania. Spune că a câștigat 3 milioane de dolari în 3 luni. A vândut firma, fiindcă nu se pricepea la asigurări, și a cumpărat o sticlărie de artă fiindcă intrase în afaceri imobiliare. Afacerea cu vitralii și alte obiecte de sticlărie n-a mers și a falimentat. În schimb, a dat lovitura cu apartamentele de lux, după ce plecase de la primărie și se căsătorise a doua oară.

Nu a recunoscut niciodată că, în 1994, când era primar general, a înființat firma Fondul Imobiliar SA, printre acţionari numărându-se controversatul om de afaceri Alexandru Bittner, Viorel Jianu şi Mihnea Gabriel Lucov. Halaicu a susținut că erau doar prieteni, dar ultimele două personaje apar ca acționari și în „afacerea Dalli”. Bittner era cunoscut ca om apropiat de partidul lui Iliescu și Năstase, prin mâna lui trecând cele mai bănoase contracte cu instituții ale statului. Existau voci că Alexandru Bittner are atât de mare influență în FSN (transformat apoi în PSDR) fiindcă este finanțatorul partidului, capabil să facă fără probleme afaceri transpartinice.

Perioada înfloritoare a liberalului Halaicu a urmat și după ce a refuzat să mai candideze la un nou mandat de primar. Fostul edil era proprietarul a trei apartamente alăturate, dintr-un bloc din Centrul Civic, rămase neterminate. Le-a recompartimentat și le-a finisat, rezultând un singur apartament de lux. L-a vândut cu o sumă extrem de mare. Ulterior, afacerile imobiliare i-au adus mulți bani și așa au apărut în viața lui Crin și Carmen Halaicu Conacul de la Izvorani și vila de la Mogoșoaia. Apoi, prin 2004-2005, au deschis la Mogoșoaia restaurantul Mogul Café.

O altă metodă de îmbogățire, intervenită de-a lungul anilor, a fost jocul la Bursa din New York, dar nu numai de acolo. Halaicu spunea că a făcut chiar și cursuri de broker pentru a învăța cât mai bine să se miște pe piața valutară internațională. Alții l-au bănuit de relații cu un anumit serviciu secret, care i-ar fi și protejat afacerile, dar nimeni nu a produs vreo dovadă în acest sens.

Bani de la Crin pentru Crin Antonescu-președinte!

 

Revenirea în prim-planul politicii a lui Crin Halaicu s-a petrecut în anul 2009, când a cerut partidului să se ocupe de organizarea comisiilor PNL pe București, pentru pregătirea alegerilor locale din 2012. În acel an, 2009, Halaicu a fost însă principalul sponsor al campaniei electorale a lui Crin Antonescu, care se lupta cu Traian Băsescu pentru locul de la Cotroceni. Drept urmare, în 8 septembrie, Radu Stroe a anunțat că liderii PNL l-au investit cu funcția de „raportor al comisiei de Sud-Vest, for intern liberal care se ocupă cu organizarea și funcționarea organizațiilor teritoriale”. PNL a avut în anul 2009, potrivit datelor publicate de Monitorul Oficial, venituri în valoare de 9.648.971 de lei, bani proveniţi din donaţii, cotizaţii şi alte surse, cel mai important sponsor fiind fostul primar al Capitalei Crin Halaicu, care a donat 230.000 de lei pentru campania prezidenţială a lui Crin Antonescu, a consemnat agenția Mediafax, după alegerile din 2009.