Haiducul, rapus la 52 de ani

Haiducul, rapus la 52 de ani

Actorul Adrian Pintea a murit ieri, la varsta de 52 de ani, la Spitalul Clinic Fundeni, in urma complicatiilor unei vechi ciroze hepatice.

Actorul Adrian Pintea a murit ieri la Institutul Clinic Fundeni, unde fusese internat in urma cu o saptamana din cauza inrautatirii starii generale de sanatate, pe fondul unei vechi ciroze hepatice. Sotia sa, Lavinia Tatomir, cu care avea o relatie simbiotica, l-a tinut de mana pana in ultima clipa.

Profesorul Dan Tulbure, seful Sectiei de Anestezie-Terapie Intensiva, a explicat ca boala, in stare avansata, avea numeroase complicatii, printre care hipertensiune pulmonara, renala si cardiaca, si ca varianta efectuarii unui transplant hepatic era exclusa. Actorul, infectat cu virusul hepatic B,  fuma mult si a avut in trecut o problema cu alcoolul.

ULTIMA ORA (12:33)

Trupul neinsufletit al actorului a fost depus astazi la sala Izvor a Teatrului Bulandra. Inmormantarea va avea loc maine, dupa 12:30, la Cimitirul Bellu, alea Actorilor.

„Ingratitudinea uitarii”

Adrian Pintea s-a nascut la Beius, judetul Bihor, pe 9 octombrie 1954 si a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica in 1979. In ultimii ani, a jucat la Bulandra si a predat la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica.

Incontestabil printre actorii cei mai iubiti de publicul romanesc, Adrian Pintea a surprins, in 2002, printr-un volum de eseuri, publicat la Editura ALLFA, „Hamlet sau actorul lucid”. „Singura plata a actorilor pare a fi ingratitudinea uitarii. Ce destin exemplar!”, scria Pintea.

Cunoscut intre prieteni ca „un ardelean credincios”, provenit dintr-o familie de preoti, Adrian Pintea a reusit sa treaca dincolo de teatru, unde a facut zeci de roluri, in lumea marelui ecran.

A fost unul dintre actorii-fetis ai regizorului Mircea Veroiu - a jucat in trei dintre filmele sale, „Oglinzi paralele”, „Mania” si „Adela” - tocmai pentru ca aveau multe lucruri in comun, macar si pentru ca ambii traiau intr-o lume a lor, urand, deopotriva, vulgaritatea. Pintea avea un cult pentru filmele istorice, era un recitator impecabil (ultima data la concertele Iris) si „prietenul fidel al lui Shakespeare”. 

„Un actor intelectual”

Lumea artistica si culturala a fost ieri cuprinsa de mahnire. Actori, regizori, directori de teatru, cu totii au simtit ca au pierdut un mare profesionist si un prieten. Vestea a atins si lumea politica: presedintele Traian Basescu si ministrul culturii Adrian Iorgulescu au deplans disparitia sa prematura. 

Actrita Oana Pellea, colega si prietena a actorului, a povestit cum a jucat alaturi de Adrian Pintea in „Hamlet”, la Craiova. „A iubit toata viata caii. Intotdeauna mi s-a parut ca alearga prin viata ca un armasar divin cu coama in vant.

A citit biblioteci intregi. A ridicat sali in picioare, in aplauze. Un actor intelectual. Un om pe care il dureau tot si toate. Am jucat impreuna „Hamlet”, la Craiova. Iar eu jucam Regina, mama lui... Imi telefona si imi spunea: „Ce faci, Mama?”„, a povestit Oana Pellea. 

Una dintre cele mai cunoscute „fete” ale lui Adrian Pintea este cea a haiducului Iancu Jianu. Alt „haiduc”,  Florin Piersic, a marturisit ca nu se putea sa fie cineva mai potrivit decat Adrian Pintea pentru acest rol.

Actorul si-a amintit cum acesta l-a sunat, dupa ce a obtinut rolul in „Iancu Jianu”, ca sa-l intrebe daca nu se supara ca va fi si el haiduc: „Cati oameni te suna sa te intrebe asta? Cum sa ma supar? Aveam cu Adrian Pintea o legatura speciala, un fel aparte de a rade impreuna si de a vorbi”, rememoreaza Florin Piersic.

Actor complet si regizor

Adrian Pintea, Hamlet si Eminescu

Publicul l-a putut urmari pe scenele teatrelor National, Bulandra, Nottara. A jucat in zeci de spectacole abordand atat repertoriul clasic, cat si cel modern. A fost aplaudat in „Pescarusul” (Liviu Ciulei), „Ifigenia” (Ion Cojar), „Henric al IV-lea” (Dominic Dembinski), „Hamlet” (Tompa Gabor).

A regizat „Orfeu in infern”, „Nebun din dragoste” si „Thomas a Becket”. Anul trecut a montat la ArCub, cu studenti, „Jesus Christ Superstar”. A facut teatru radiofonic si de televiziune. Printre rolurile din film se numara „Iancu Jianu” si Mihai Eminescu in „Un bulgare de huma”, regia lui Nicolae Margineau.

ULTIMELE GANDURI

„Cred foarte tare in studentii mei” Actorul era in cautarea bucuriilor simple, o curte unde sa-i zburde cainele si copilul, si a unui teatru care sa ne lumineze viata. Lucra cu mult entuziasm cu studentii sai de la UNATC.

„Trebuie sa mai iesim din zona obsesiv-depresiva, iar teatrul trebuie sa ne mai lumineze viata. Cred foarte tare in studentii mei. Trebuie sa ne intoarcem  la emotie, la bucurie, la stralucire, la placerea de a face teatru. Cred ca teatrul adevarat incepe si se termina cu actorul. Vom face la UNATC un astfel de teatru, vom canta si vom dansa, vom juca in engleza si in franceza si nu ne vom opri aici”, spunea actorul in ultimul interviu pentru EVZ.

Adrian Pintea, din eseul „Hamlet sau actorul lucid” „Hamlet” a insemnat o experienta esentiala!

„Nu sunt deloc ipocrit: a fost un cutremur de constiinta foarte clar pentru mine. „Hamlet” a produs schimbari mari in propriul meu sistem de prejudecati. A fost foarte important ca l-am facut, ca am trecut prin aceasta „gara de foc” si am putut pasi mai departe. Meditand la soarta si la gesturile acestui personaj, mi-am rebalansat valorile personale.

(...) Da, a fost un cutremur. I-au cazut victime foarte multe iluzii, i-au cazut victime foarte multe carti proaste si cateva relatii de prietenie care nu erau reale. Dar ceea ce a ramas cred eu ca este destul de pretios. Si chiar restrans. Ca atare, mai de incredere. As zice ca exista un moment de gratie in viata unui actor, care, daca-si joaca bine rolul, poate spune linistit „Hamlet sunt eu!"". (Editura All)

O iubire mistica „A fost sotul meu, iubitul meu si copilul meu, si toata viata mea”

 „A fost un om minunat, un om valoros, un om puternic. Un copil carunt. A fost sotul meu, iubitul meu si copilul meu, si toata viata mea”, a spus Lavinia Tatomir, sotia lui Adrian Pintea, ravasita de durere.

Lavinia Tatomir, fiica unui medic din Craiova, ea insasi absolventa de Medicina, este de sapte ani sotia lui Adrian Pintea. Lavinia era cunoscuta pentru puterile ei paranormale: o fetita care ridica obiecte, reusea sa-si impuna vointa asupra intamplarilor, prevestea evenimente.

L-a intalnit pe Adrian Pintea, care avea pe atunci 43 de ani, la inceputul anului 1997. O poveste legata de destin, asa cum le placea celor doi sa spuna, inceputa intr-un moment considerat de actor definitoriu pentru viata lui, piesa „Hamlet”, montata la Craiova.

Repetitiilor epuizante le urmau intalnirile cu Lavinia-vindecatoarea, un copil de 15 ani, care avea sa-i redea, prin metode neconventionale, vocea afectata de o viroza. Adrian Pintea a simtit ca Lavinia nu poate fi straina de viata lui.

A pastrat aceasta relatie, initial ca pe o simpla prietenie, apoi - ca pe o legatura pe care, ulterior, amandoi au incercat sa o defineasca. „Eu sunt perechea lui Adrian. Ne apartinem unul celuilalt si foarte putin noua insine”, spunea Lavinia.  (Diana Evantia Barca)

 

Ne puteți urmări și pe Google News