Preşedintele interimar a mers la Palat doar pentru evenimente de reprezentare. Purtătorul său de cuvânt a spus că va folosi aceleaşi maşini şi acelaşi număr de SPP-işti ca înainte: „Nu doreşte coloane oficiale, nu vrea să fie însoţit de ambulanţe, maşini de pompieri etc“.

Nicolae Văcăroiu a declarat de la bun început că nu-i va concedia pe consilierii lui Băsescu, dar îi va înlocui pe cei care vor demisiona sau îşi vor lua concediu. Cei mai importanţi consilieri pe care i-a adus la Cotroceni deţinuseră funcţii înalte şi înainte de 1989: Alexandru Stănescu, fost ministru adjunct al Industriilor pe vremea lui Ceauşescu, şi Ghiorghi Prisăcaru, fost şef de cabinet al ultimului premier comunist, Constantin Dăscălescu. Înainte de 1989, şi Nicolae Văcăroiu a avut o poziţie în sistem, lucrând pentru Comitetul de Stat al Planificării comuniste vreme de 21 de ani.

Pe 18 mai 2007, a declarat că în perioada interimatului a lucrat pe o procedură de neamestec în celelalte instituţii ale statului. A mai amintit că la şedinta CSAT pe care a condus- o nu s-a discutat despre retragerea din Irak, conducerea SIE şi situaţia apărută la SRI, dupa apariţia bileţelului, cu dosarele de Securitate ale unor judecători de la Curtea Constituţională, sustras din biroul lui Florian Coldea.

Personaj de legendă

Nicolae Văcăroiu a fost prim-ministru din1992 până în 1996, preşedinte al Senatului din 2000 până în 2008, după care a preluat conducerea Curţii de Conturi unde se află şi azi. Este singurul politician postdecembrist care a deţinut şefia guvernului, parlamentului şi statului.

În primul an de mandat ca premier, Văcăroiu a continuat să locuiasca în apartamentul din cartierul Militari. Multă vreme s-a spus despre el că era mare prieten al lui Bachus, făcându-şi veacul la restaurantul „Cireşica”. A negat mereu, dar nu a fost crezut din cauza feţei. Până la urmă s-a dovedit că a avut dreptate când a spus, la puţin timp după ce devenise primministru: „Cine râde la urmă râde mai bine”.

În 1999, Nicolae Văcăroiu, care s-a autointitulat „Hagi al Finanţelor”, a semnat un contract cu Sorin Ovidiu Vîntu prin care a fost plătit regeşte, ca preşedinte al Băncii de Investiţii şi Dezvoltare, înfiinţată cu bani furaţi de la FNI.