Haga: Începe procesul lui Ratko Mladici, acuzat pentru masacrul de la Srebrenica

Fostul lider militar al sârbilor bosniaci Ratko Mladici, acuzat pentru rolul jucat în masacrul de la Srebrenica din iulie 1995, va compărea astăzi în fața judecătorilor, în prima zi a procesului său, desfășurat la Tribunalul Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie. Mladici este ultimul fost protagonist al războiului din fosta Iugoslavie, din anii 90, judecat de instanța de la Haga.

UPDATE Văduvele şi mamele bărbaţilor şi copiilor ucişi la Srebrenica în iulie 1995, adunate în faţa TPIY, au strigat ”Este cel mai mare măcelar din Balcani şi din lume”. ”Îl voi privi în ochi şi îl voi întreba dacă se căieşte”, a spus Munira Subasic, care a pierdut 22 de membri ai familiei sale, omorâţi de forţele sârbe. Femeia va fi prezentă în galeria publicului, separată de sala de audiere printr-un geam blindat şi izolat fonic. ”Acest om este răul încarnat”', a afirmat o altă femeie, făcând apel la judecători să îl condamne pe acuzat la închisoare pe viaţă. Mladici este acuzat de orchestrarea masacrului de la Srebrenica, din 1995 cel mai grav din Europa de după al doilea Război Mondial, în care au fost uciși peste 7000 de muslumani, adolescenți și bărbați. Fostul general, în vârstă de 70 de ani, care a fost prins abia după 15 ani, va apărea în faţa instanţei de la Haga pentru o şedinţă în cursul căreia acuzarea va citi pledoaria de deschidere şi care urmează să continue mâine

Cu acest prilej, acuzatul nu va avea dreptul să ia cuvântul, a precizat avocatul acestuia, Branko Lukic. Procesul va fi reluat la 29 mai cu prezentarea primului martor al acuzării.

El a pledat nevinovat pentru cele 11 capete de acuzare de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război, aceleaşi pentru care a fost acuzat Radovan Karadzici, judecat la Haga cu începere din octombrie 2009. De asemenea, Ratko Mladic este acuzat pentru rolul pe care se consideră că l-a jucat în asediul oraşului Sarajevo, în cursul căruia şi-au pierdut viaţa 10.000 de civili, precum şi pentru luarea ca ostatici, în 1995, a 200 de soldaţi şi observatori ONU. CITIȚI ȘI:

  • Naţionaliştii sârbi din Sarajevo plâng după Ratko Mladici
  • EXCLUSIV EVZ: Pe urmele Măcelarului din Balcani". Supravieţuitorii vorbesc