Putin negociază cu Haftar crearea unei baze militare în Libia, la o distanţă de doar câteva sute de kilometri de Uniunea Europeană.
Comandantul forțelor armate libiene, Khalifa Haftar, i-a permis lui Vladimir Putin să-şi facă bază militră în Libia. Președintele Federației Ruse negociază crearea unei baze militare în Libia, care va amenința întreaga Europă notează Bloomberg.
Potrivit surselor publicației, se pregătește un acord de apărare între Putin și comandantul forțelor armate libiene, Khalifa Haftar. Se întâmplă după întâlnirea lor de la Moscova la sfârșitul lunii septembrie.
În ce constă înţelegerea dintre Libia şi Moscova
Rusia intenționează să construiască o bază militară navală. Şi, prin urmare, să-și extindă prezența militară în estul Libiei. Această bază militară reprezintă un cap de pont semnificativ în pragul sudic al Europei.
Astfel, pe termen lung, navele de război rusești vor avea voie să ancoreze în Tobruk din Libia. Oraşul este situat la doar câteva sute de kilometri peste Marea Mediterană de Grecia și Italia.
Înțelegerea este următoarea. Haftar vrea sisteme antiaeriene care să-i protejeze bazele. De asemenea, vrea să-i fie antrenate forțele speciale, inclusiv piloții de pe avioanele de luptă.
Va primi toate acestea de la Rusia. În schimb, el a fost de acord ca mai multe puncte folosite de mercenarii Wagner să fie avansate la rangul de bază militară rusească. Între acestea, portul-cheie Tobruk.
Trecutul dubios al lui Khalifa Haftar
Khalifa Haftar (80 de ani) a făcut parte din armata libiană pe timpul dictatorului Muammar Gaddafi. El l-a ajutat pe Gaddafi în lovitura de stat prin care a venit la putere în 1969. În 1973 a luptat contra Israelului în războiul de Yom Kippur.
În 1987 a participat la un alt război de agresiune, când Libia a invadat Ciadul. Aventura s-a terminat iar foarte prost pentru libieni. Haftar a fost luat prizonier – moment penibil pentru Gaddafi, care avea pretenții de lider regional.
Eliberat în 1990, la intervenția SUA, Haftar a petrecut în America aproape 20 de ani, devenind și cetățean al acestei țări. În 2011 a revenit în Libia și a jucat un rol important în răsturnarea lui Gaddafi.
Inițial, a rămas de partea democrației, dar apoi a alunecat într-o direcție opusă, iar în 2017 a fost acuzat de crime de război în Al Doilea Război Civil din Libia.
Azi, el este descris drept cel mai puternic lord al războiului din Libia, conducându-și facțiunea și teritoriile cu mână de fier.
Cunoscut ca anti-islamist, Haftar este, din 2015, comandantul suprem al armatei naționale libiene și are în intenție să candideze la președinție.
Acordul său cu Rusia a luat prin surprindere Statele Unite. Bloomberg notează că această mutare dă mari dureri de cap Washingtonului.