Hafiza 15 Temmuz Müzesi. Erdogan inaugurează cu pompă Muzeul Loviturii de Stat

Hafiza 15 Temmuz Müzesi. Erdogan inaugurează cu pompă Muzeul Loviturii de Stat

Puciul eșuat din 2016 are, de acum, muzeul său, în Istanbul. Puterea de la Ankara a pus în scenă sacrificiul „martirilor”.

Muzeul a fost construit la intrarea pe podul Bosfor, unde zeci de persoane și-au pierdut viața în 15 iulie 2016.

La trei ani după tentativa de lovitură de stat din Turcia, după ce ceremonii oficiale au fost organizate la Istanbul și Ankara pentru a comemora evenimentul, un muzeu și-a deschis porțile, inaugurat de Recep Tayyip Erdogan în persoană: Hafiza 15 Temmuz Müzesi, „muzeul memoriei zilei de 15 iulie”. În 15 iulie 2016, o lovitură de stat a început în Turcia contra instituțiilor statului, în special contra guvernului și președintelui E r d o g a n , condusă de o facțiune a forțelor armate turce, care s-a organizat în Consiliul Păcii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Puciștii au încercat să preia controlul mai multor zone cheie din Istanbul, Ankara și din alte orașe, dar au fost înfrânți de forțele loiale statului. Puciștii denunțau erodarea democrației în Turcia și pierderea credibilității țării pe scena internațională în timp ce guvernul i-a acuzat că s-au raliat mișcării Gulen (desemnată ca organizație teroristă în Turcia), condusă de predicatorul Fethullah Gulen, acuzat de Erdogan că se află la originea puciului. Sute de persoane au fost ucise și peste 2.000 rănite. Au urmat zeci de mii de arestări, multe din rândul armatei, învățământului, funcționarilor, jurnaliștilor și justiției. Aceste epurări au stârnit critici în Occident și au amânat sine die negocierile de aderare a Turciei la UE.

O victorie cu mila lui Allah

Adresându-se oamenilor, la inaugurare, Erdogan a declarat că data de 15 iulie reprezintă „unul din jaloanele cele mai importante ale istoriei democrației în Turcia și că „poporul turc a câștigat în acea noapte o mare victorie de care-și va aminti timp de generații”, s u b l i n i i n d că „istoria nu este numai trecutul unei națiuni dar și ghidul ei pentru viitor”. „Mila lui Allah să coboare asupra martirilor din 15 iulie”, a lansat Erdogan.

Telefonul sultanului, exponat de vază

Muzeul oferă în principal materiale video și proiecții despre evenimentele din 15 iulie 2016 și consecințele lor, scrie Le Point: bombardarea Parlamentului, confuzia generală, tirurile rebelilor asupra podului Bosfor sau manifestații uriașe de stradă. Dar și exponate „rare”: telefonul cu care Erdogan a putut interveni în direct, via Facetime, la televiziune, beretul lui Omer Halisdemir, militar celebru pentru că a ucis unul din generalii puciști, sau casca moto a unui polițist ucis de militari. „Nu uitați”, îndeamnă o inscripție la intrarea muzeului, unde se află și o listă cu persoanele decedate, ultimul bilanț oficial fiind de peste 290 de morți. O scenografie tinde să le reamintească vizitatorilor de violența din noaptea puciului: pereții muzeului sun plini de urme de gloanțe, iar înauntru se află și carcasa unui autoturism strivit de un tanc.

Exacerbarea naționalismului turc

Deschiderea acestui muzeu, chiar lângă memorialul victimelor din 2016, este un simbol pentru guvernul lui Erdogan, care a făcut din această comemorare o exacerbare a naționalismului turc. După puciul ratat din „15 Temmuz” (15 iulie în turcă), evenimentele sunt reamintite regulat de presă, în grandioase ceremonii oficiale, fiind incluse și în cărțile de istorie ale elevilor. Celebrul pod Bosfor a fost și el rebotezat în „podul martirilor din 15 iulie”.