S-ar putea să fi auzit ideea că „hackerii" ascultă convorbirile noastre telefonice. Ei ne activează camera telefonului și fac poze. Ba mai mult, spionii chiar pornesc microfonul telefoanelor noastre și ascultă toate sunetele și conversațiile din jur. Mai mult, spionii urmăresc fiecare loc pe care-l vizitezi în fiecare minut al zilei.
Acum, vă întrebați dacă este sau nu adevărat.
Tot ceea ce am menționat mai sus este posibil cu un smartphone. Urmărirea, ascultarea și fotografierea la distanță... sunt TOATE foarte posibile.
Hackerii ne pot spiona prin intermediul telefonului mobil
Smartphone-urile noastre pot fi recunoscute ca fiind o pereche de două funcții tehnologice separate. Acestea sunt: un modem de bandă de bază care servește pentru a conecta telefonul la serviciile rețelei de telefonie celulară și un computer care funcționează ca unitatea de desktop din casa ta - rulând în esență aplicații de software pentru computer.
Modemul și computerul din telefon sunt discrete (separate). Nu putem vedea modemul în smartphone-urile noastre, și nici nu putem ajunge la modemuri. Prin urmare, nu putem controla modemurile. O doză de ironie despre modemurile misterioase din telefoanele noastre este că tehnologia din ele nu diferă prea mult față de cea de acum două decenii, și atâta timp cât telefonul are curent, modemul este "treaz".
Dacă sună un pic înspăimântător... asta pentru că cam așa este! Oprirea smartphone-ului nu pune modemul într-o stare de dormit.
Singura modalitate de a opri cu adevărat modemul este să scoți complet bateria, sursa de alimentare, din telefon.
Modelele noi ne smartphone nu mai permit scoaterea bateriei.
Hackerii se folosesc de slăbiciunile telefoanelor
Astfel, hackerii, forțele de ordine și guvernul pot, dacă au un motiv întemeiat, să acceseze orice telefon pentru a activa microfonul, camera și GPS-ul. Telefoanele noastre caută în mod constant turnuri de celule din apropiere cu o putere semnal suficientă pentru a efectua următoarea convorbire telefonică.
Smartphone-ul este codat cu un identificator unic care rămâne cu telefonul, indiferent dacă se schimbă cartela SIM (Modulul de Identitate al Abonatului) sau operatorul de servicii, cum ar fi trecerea de la Orange la Vodafone. Acel identificator va fi întotdeauna acolo, și se va potrivi întotdeauna cu o nouă cartela SIM sau cu o schimbare de număr de telefon.
Astfel, telefoanele noastre ne oferă foarte puțină confidențialitate, potrivit sofrep.