Pagina de internet a Comisiei Electorale centrale din Republica Moldova a suferit peste 41.000 de atacuri cibernetice în ziua primului tur al scrutinului prezidenţial, a anunţat premierul Pavel Filip, în şedinţa de guvern de azi.
Centrul de Telecomunicaţii Speciale a contracarat toate aceste atacuri, a adăugat premierul. Conform specialiştilor, ele s-au înteţit după ora 21.00, când a început numărarea şi procesarea rezultatelor votului, scrie Agerpres.
Observatorii organizaţiei Promo-Lex, care a monitorizat procesul electoral, au reclamat şi ei tentative de atacuri cibernetice în ziua alegerilor prezidenţiale, transmite Radio Chişinău.
Secții de vot
Pe de altă parte, Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova (CEC) a făcut cunoscut, azi, că nu pot fi deschise, nici în Federaţia Rusă, nici în altă parte, secţii de votare suplimentare pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale care va avea loc pe 13 noiembrie, informează Deschide.md, conform Agerpres.
În conformitate cu prevederile legislaţiei electorale, turul doi de scrutin se organizează şi se desfăşoară în aceleaşi condiţii ca primul tur, cu aceleaşi consilii şi birouri electorale, în baza aceloraşi liste electorale, a declarat Rodica Sârbu, şefa Direcţiei de comunicare, relaţii publice şi mass-media a Comisiei Electorale Centrale.
Declaraţia vine după ce atât Maia Sandu, cât şi Igor Dodon au cerut Comisiei Electorale Centrale (CEC) şi Ministerului de Externe să deschidă secţii suplimentare de votare pentru diaspora.
Igor Dodon, candidatul Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM), clasat pe locul întâi la primul tur de scrutin, a solicitat deschiderea în Federaţia Rusă a 159 de secţii de votare pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.
PSRM şi-a motivat cererea prin faptul că în Federaţia Rusă sunt ''aproximativ 800.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova, chiar dacă cifrele oficiale arată că în Rusia sunt 477.000 de persoane''.
Potrivit sursei, în acest an, în Federaţia Rusă, au fost deschise cu trei secţii de votare mai multe decât la alegerile parlamentare din 2014, unde şi-au exprimat atunci dreptul la vot 9.521 de persoane.
Anul acesta au fost deschise opt secţii de votare în Rusia, însă numărul cetăţenilor la urne practic s-a înjumătăţit, aplicând ştampila „Votat” doar 4.568 de persoane.