Preşedintele Donald Trump a spus la Forumul de la Davos că banca centrală a SUA, FED, a scăzut foarte încet dobânzile.
Trump a mai spus la Forumul Economic Mondial că în scurt timp vor începe negocierile pentru cea de a doua fază a acordului comercial cu China
Nu există nicio cale de a evita tensiunile comerciale
Din declaraţiile preşedintelui Trump aflăm că se doreşte realizarea celui de al doilea acord comercial între SUA şi China. Cel puţin, discuţiile vor începe în scurt timp. Nu se ştie deocamdată dacă se vor solda cu un acord sau vor duce la tensiuni şi mai mari. Însă, cu siguranţă, trebuie avut în vedere faptul că discuţiile şi tensiunile comerciale vor influenţa pe o perioadă îndelungată pieţele globale.
Pentru că subiectele asupra cărora s-a convenit până acum au fost partea cea mai uşoară. Subiecte mai dificile şi mai ambigue precum tehnologia şi drepturile intelectuale au fost lăsate pe mai târziu. Motivul este că se estimează că va dura mai mult. Poate că nici nu se va ajunge la un acord, discuţiile se vor întinde prea mult.
De ce se prelungesc discuţiile de fază?
Un motiv pentru care discuţiile se pot întinde este că în SUA vor avea loc alegeri. În perioada campaniei electorale nu se ştie cine şi cât timp va aloca, ceea ce va face negocierile dificile.
Din acest motiv, chiar dacă discuţiile încep în scurt timp, acordul ar putea fi amânat până după alegeri. Nici chinezii nu mai sunt dispuşi la compromisuri, nici alegătorului american nu mai poţi să îi vinzi prea uşor subiectul înaintea alegerilor.
Tensiunilor comerciale dintre SUA şi China li s-a pus capăt cu primul acord defază. Însă odată cu iniţierea celei de a doua faze, incertitudinea ar putea să continue de unde a rămas.
În plus, am aflat din declaraţiile lui Trump că nu va exista o a treia fază a negocierilor comerciale.
Ce se întâmplă cu dolarul dacă scade dobânda?
Tot în discursul de la Davos, Trump nu s-a putut abţine să nu se ia de FED. Pe de o parte, Trump a lăudat economia americană, pe de altă parte a spus că FED "scade foarte încet dobânzile".
Dacă lucrurile merg atât de bine, de ce să scadă FED dobânda? Faptul că a vorbit despre un subiect atât de complex la Forumul Economic Mondial are o importanţă aparte. Pentru că o dobândă scăzută înseamnă şi o valoare scăzută a dolarului. Adică Trump a subliniat încă o dată că nu este de acord cu un dolar mai valoros.
Un context în care valoarea dolarului nu creşte este util ţărilor în curs de dezvoltare şi Turciei. Valoarea oricărui lucru care se vinde pe dolari scade în acelaşi timp cu valoarea dolarului. Sunt încurajate fluxurile de capital spre ţările în curs de dezvoltare. Monedele acestor ţări devin mai puternice.
Foarte mult beneficiază Turcia
Turcia îşi face importurile în special în dolari şi exportă pe euro. Cea mai mare parte a datoriei externe este tot în dolari. Adică scăderea valorii dolarului are ca efect scăderea facturii la importuri, creşterea valorii la exporturi, implicit scăderea datoriei externe, şi diminuarea poverii plăţii datoriei externe. Deci în mod clar se reflectă pozitiv asupra Turciei.