Evenimentul Zilei > Economie > Guvernul vrea un „Super Big-brother” financiar
Guvernul vrea un „Super Big-brother” financiar

Guvernul vrea un „Super Big-brother” financiar

Întreaga piaţă fi nanciară va intra sub umbrela unui Comitet Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă.

Înfiinţarea acestui Comitet are la bază o directivă europeană privind stabilitatea financiară. Acesta încorporează funcţiile autorităţilor care supraveghează în prezent băncile (BNR), asigurările, fondurile de pensii private şi de investiţii (ASF). Rolul Comitetului va fi să identifice, să monitorizeze şi să evalueze riscurile care ameninţă stabilitatea sistemului financiar din România. Acesta va monitoriza şi stabilitatea instituţiilor financiare, cum sunt băncile, fondurile de investiţii sau de pensii private ori companiile de asigurări, dacă acestea s-ar confrunta cu probleme sau ar intra în faliment.
Ce va face noua entitate
Mai precis, dacă apare riscul declaşării unei noi crize financiare, această nouă entitate va semnala acest fapt şi va recomanda măsuri menite să o contracareze sau să îi atenueze efectele. Măsurile vor viza atât companiile, precum cele din asigurări, fondurile de pensii private sau de investiţii sau băncile, cât şi sistemul fiscal-bugetar. Autorităţile sau jucătorii care nu se vor supune vor trebui să dea socoteală.
Conducerea noului for
Organismul decizional al noii entităţi va fi Consiliul General. Conform proiectului de ordonanţă, publicat pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor, acesta va fi format din nouă membri, din care cinci vor proveni din Banca Naţională (BNR), respectiv guvernatorul, prim-viceguvernatorul, cei doi viceguvernatori şi economistul-şef al băncii centrale. Doi membri provin de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), respectiv preşedintele şi prim-vicepreşedintele acesteia, şi doi vor fi reprezentanţi ai Guvernului, desemnaţi de premier. Deciziile vor fi aprobate prin votul majorităţii. În caz de număr egal de voturi, votul preşedintelui Consiliului, funcţie ocupată de guvernatorul BNR, va fi decisiv.
Transparenţa, cuvântul-cheie
În locul înfiinţării acestui Comitet, autorităţile ar fi putut să încerce să reglementeze mai bine piaţa financiară, apreciază analistul bancar Florin Cîţu. "E o întâlnire a reglementatorilor, dar nu cred că va face ceva deosebit. Nu cred că era nevoie de o nouă entitate, ci de costuri mai mici pentru cei care contribuie la fondurile de pensii private, cei care încheie asigurări sau depun bani în bănci, de transparenţă şi reglementări precise", este de părere analistul bancar Florin Cîţu.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: