Guvernul vrea să taie subvenţia de transport pentru elevi

Guvernul vrea să taie subvenţia de transport pentru elevi

Executivul vrea să facă economii îngrădind accesul elevilor din mediul rural la şcoală.

Cine vrea la şcoală va trebui să plătească, deoarece guvernul nu mai vrea să plătească deplasarea elevilor sau a studenţilor care învaţă în altă localitate decât cea de domiciliu. Aşa se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii. Cei mai afectaţi de această măsură vor fi copiii care provin din familiile sărace din mediul rural, unde şi aşa rata abandonului şcolar este ridicată.   Executivul îşi propune să taie şi salariile de merit ale profesorilor şi să limiteze acordarea celor 100 de euro pentru achiziţionarea de material didactic doar pentru dascălii care au până în 35 de ani. După adoptarea actului normativ nu se vor mai subvenţiona nici stagiile de practică ale elevilor sau ale studenţilor. Fără prime şi salarii de merit pentru funcţionărime

Potrivit actului normativ, guvernul propune reducerea cheltuielilor bugetare cu circa 1,6 miliarde de lei, prin neacordarea salariului de merit, eliminarea premiilor pentru toate categoriile de personal, neplata orelor suplimentare şi eliminarea a 18 sporuri şi indemnizaţii.

Salariul de merit şi primele ar putea deveni istorie, guvernul propunând neacordarea acestora pentru toate categoriile de personal din autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de modul de finanţare a acestora.

Nici sporurile pentru gestionarea fundurilor europene sau a împrumuturilor externe nu rămân neatinse. Guvernul intenţionează să stabilească în termen de 45 de zile de la publicarea OUG în Monitorul Oficial numărul funcţionarilor care vor gestiona banii europeni, precum şi cuantumul din salariul de bază al sporurilor acordate. Criza dăunează grav şi sporului de 10% încasat de bugetari pentru lucrul în „condiţii vătămătoare”. Mai multe limbi, acelaşi salariu De goana guvernului după economii nu scapă nici personalul diplomatic, care, indiferent de câte limbi străine cunoaşte, va încasa aceiaşi bani, sporul de 10% din salariul de bază fiind eliminat în documentul citat. Premierul Emil Boc declara, luna trecută, că pentru personalul diplomatic cunoaşterea mai multor limbi străine intră în fişa postului şi nu trebuie remunerată suplimentar. Guvernul le-a dat termen de 30 de zile instituţiilor publice să găsească soluţii de încadrare în bugetul de cheltuieli aprobat de executiv.

MĂSURI

Sporul de conducere, lăsat la voia instituţiilor   După ce a tăiat salariile directorimii de stat, cabinetul Boc umblă şi la indem nizaţiile de conducere pe care le pot încasa bugetarii, propunând plafoane maxime, care ar urma să fie stabilite de fiecare ordonator de credite în parte. Cu o ţintă a deficitului extern stabilită la 2% în acest an, guvernul Boc taie tot: de la sporurile de 20% din salariul de bază pentru participarea la comisiile de concurs şi de soluţionare a contestaţiilor, la cel de 25% acordat auditorilor interni „pentru complexitatea muncii”. Exe cutivul îşi propune, astfel, să păs treze la bugetul de stat circa 931 de milioane de lei, la cel al bugetelor locale – 648 de milioane de lei. Nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de ordonanţă de urgenţă presupune economii de 10 milioane de lei la bugetul Fondului Naţional unic al Asigurărilor Sociale de Stat, de 16 milioane lei la bugetul Asi gurărilor Sociale de Stat şi de 15 mi lioane lei la bugetul Asigurărilor de Şomaj.

Ne puteți urmări și pe Google News