Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se elimină obligaţia clienţilor casnici care au mai multe locuri de consum de a depune declaraţii privind locul de consum la care beneficiază de preţ plafonat la energie.
Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care se elimină obligaţia clienţilor casnici care au mai multe locuri de consum de a depune declaraţii privind locul de consum la care beneficiază de preţ plafonat la energie.
În nota de fundamentare a proiectului se arată că acesta propune abrogarea art. 1 alin (10) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 206/2022, eliminându-se obligaţia clienţilor casnici care au locuri de consum la domiciliu şi la reşedinţă de a depune declaraţii privind locul de consum la care beneficiază de preţ plafonat.
Un alt act normativ ce se află pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern se referă la măsuri pentru îndeplinirea unor jaloane din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă în domeniul investiţiilor publice şi analizelor de cheltuieli.
Nota de fundamentare a proiectului menţionează că prin acest act normativ "se urmăreşte îmbunătăţirea procesului de evaluare şi prioritizare a proiectelor de investiţii publice semnificative" prin: actualizarea principiilor şi criteriilor care stau la baza prioritizării proiectelor de investiţii publice semnificative, noi şi în continuare, finanţate de instituţiile publice centrale în ceea ce priveşte suportabilitatea şi sustenabilitatea financiară, precum şi justificarea economică şi socială, actualizarea calendarului procesului de prioritizare a investiţiilor publice semnificative în vederea corelării cu calendarul elaborării proiectului de buget, instituirea unor condiţii/sancţiuni pentru ordonatorii principali de credite care nu respectă calendarul şi regulile procesului de prioritizare a investiţiilor publice semnificative.
Concediul prenatal și indemnizația aferentă acestuia
Un alt proiect de hotărâre ce urmează a fi aprobat în şedinţa de Guvern propune modificarea legii concediului paternal. Astfel, se are în vedere modificarea reglementările actuale, în sensul acordării concediului paternal şi a indemnizaţiei aferente acestuia tuturor taţilor care au calitatea de lucrător, precum şi eliminarea prevederilor care fac trimitere la calitatea de salariat a titularului, asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.
"Numărul de zile de concediu paternal acordat taţilor pentru copilul nou-născut, respectiv copiii nou-născuţi, în cazul sarcinilor multiple, va fi majorat la 10 zile lucrătoare, iar tatăl care a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură va beneficia de o majorare cu 5 zile a concediului paternal, pentru fiecare copil nou-născut, respectiv pentru fiecare naştere în cazul sarcinilor multiple. Va fi prelungită de la 7 zile la 10 zile lucrătoare permisia în cazul tatălui care satisface serviciul militar în calitate de militar în termen", se arată în nota de fundamentare a proiectului.