„Este pentru prima dată când la rectificare se taie niște bani, nu că rămân fără bani. Dumneaei (premierul Viorica Dăncilă – n.red.) a discutat, a avut discuții cu, mă rog, ministrul de Finanțe, cu consilierii din Guvern și banii sunt mai puțini decât au fost prevăzuți”, a declarat Dragnea, la Antena 3.

Banii nu au fost cheltuiți

Tăierea din buget de la „niște instituții” a fost argumentată de liderul PSD ca o metodă prin care „nu se mai așteaptă să vină luna decembrie să se vadă că nu știu câte miliarde de lei nu au fost cheltuite”. „Au făcut o analiză foarte simplă, care este nivelul de execuție, adică cât a cheltuit pe jumătate de an, și s-a aplicat grosso modo acest principiu discutând cu fiecare instituție”, a precizat președintele social-democraților.

Liviu Dragnea a dat ca exemplu Palatul Cotroceni, care a primit, prin Legea bugetului de stat, mai mulți bani decât ar fi putut să cheltuie: „Administrația Prezidențială a primit, prin Legea bugetului de stat, în 2018, 57 de milioane de lei. A cheltuit în primul semestru 22 de milioane de lei. Nu s-a pus 44 de milioane, adică 22 ori 2, ci 46, urmând ca dacă va apărea vreo vizită urgentă sau o investiție uriașă, planetară pe care trebuie să o facă Iohannis la Cotroceni, există rezervă la Guvern ca să compenseze”.

Justificarea bugetelor

Instituțiile de la care s-a tăiat din buget sunt: Camera Deputaților, Senat, cele patru servicii secrete: SRI, SIE, STS și SPP.

De altfel, președintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a mai spus că din 2019 Parlamentul nu va mai vota bugetul pentru unele instituţii fără ca acestea să nu justifice banii, susţinând că a auzit că la SPP documentele cu cheltuielile operative se ard după 30 de zile.

În schimb, Liviu Dragnea a dat ca exemple Educația și Transporturile ca domenii în care nu s-a investit când era fostul premier tehnocrat, Dacian Ciolos, în fruntea Executivului. „(În 2015 n. red) la educație – 23 de miliarde. În 2016 – 21 de miliarde.

A tăiat 2 miliarde domnul Cioloș. Deci minus 2 miliarde. La Transporturi – 20.7, domnul Cioloș a pus 18.8 miliarde, aproximativ tot minus 2. Hai să ne uităm la SPP, de exemplu. La SPP 2015 – 148, 2016, la domnul Cioloș, 263. Deci le-a dat atât de mult la SPP că nu au putut să-i cheltuie. Au cheltuit doar 172”, a subliniat liderul PSD.