Guvernul taie din banii instituțiilor cu bugete doldora

Guvernul taie din banii instituțiilor cu bugete doldora

La rectificarea bugetară făcută de guvernul Dăncilă nu au fost tăieri de salarii și pensii, ci doar reduceri din buget la „niște instituții”, a spus liderul PSD, Liviu Dragnea, precizând că este pentru prima dată la o calculare bugetară când „nu se mai dau bani în plus, uite așa, fără număr, la servicii”.

„Este pentru prima dată când la rectificare se taie niște bani, nu că rămân fără bani. Dumneaei (premierul Viorica Dăncilă – n.red.) a discutat, a avut discuții cu, mă rog, ministrul de Finanțe, cu consilierii din Guvern și banii sunt mai puțini decât au fost prevăzuți”, a declarat Dragnea, la Antena 3.

Banii nu au fost cheltuiți

Tăierea din buget de la „niște instituții” a fost argumentată de liderul PSD ca o metodă prin care „nu se mai așteaptă să vină luna decembrie să se vadă că nu știu câte miliarde de lei nu au fost cheltuite”. „Au făcut o analiză foarte simplă, care este nivelul de execuție, adică cât a cheltuit pe jumătate de an, și s-a aplicat grosso modo acest principiu discutând cu fiecare instituție”, a precizat președintele social-democraților.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liviu Dragnea a dat ca exemplu Palatul Cotroceni, care a primit, prin Legea bugetului de stat, mai mulți bani decât ar fi putut să cheltuie: „Administrația Prezidențială a primit, prin Legea bugetului de stat, în 2018, 57 de milioane de lei. A cheltuit în primul semestru 22 de milioane de lei. Nu s-a pus 44 de milioane, adică 22 ori 2, ci 46, urmând ca dacă va apărea vreo vizită urgentă sau o investiție uriașă, planetară pe care trebuie să o facă Iohannis la Cotroceni, există rezervă la Guvern ca să compenseze”.

Justificarea bugetelor

Instituțiile de la care s-a tăiat din buget sunt: Camera Deputaților, Senat, cele patru servicii secrete: SRI, SIE, STS și SPP.

De altfel, președintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a mai spus că din 2019 Parlamentul nu va mai vota bugetul pentru unele instituţii fără ca acestea să nu justifice banii, susţinând că a auzit că la SPP documentele cu cheltuielile operative se ard după 30 de zile.

În schimb, Liviu Dragnea a dat ca exemple Educația și Transporturile ca domenii în care nu s-a investit când era fostul premier tehnocrat, Dacian Ciolos, în fruntea Executivului. „(În 2015 n. red) la educație - 23 de miliarde. În 2016 – 21 de miliarde.

A tăiat 2 miliarde domnul Cioloș. Deci minus 2 miliarde. La Transporturi – 20.7, domnul Cioloș a pus 18.8 miliarde, aproximativ tot minus 2. Hai să ne uităm la SPP, de exemplu. La SPP 2015 – 148, 2016, la domnul Cioloș, 263. Deci le-a dat atât de mult la SPP că nu au putut să-i cheltuie. Au cheltuit doar 172”, a subliniat liderul PSD.