Atât Ministerul Finanţelor, cât şi arbitrul pieţei de capital au anunţat măsuri menite să ajute la redresarea pieţei de capital.
În ton cu autorităţile din toată lumea, care încearcă să-şi resusciteze propriile pieţe de capital, şi autorităţile de la Bucureşti au pregătit un set de măsuri în acest moment de criză. Atât Ministerul Economiei şi Finanţelor, cât şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) se pregătesc să implementeze un set de măsuri care ar trebui să ajute la redresarea bursei autohtone.
„Vom realiza o modificare de Cod fiscal, prin care vom suspenda plata impozitului pe veniturile obţinute pe Bursă pentru tot anul 2009“, a declarat ieri Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor. Totodată, ministrul a declarat că pierderile suferite de investitori în 2009 vor fi reportate în anul fiscal următor. Astfel, dacă în 2009 investitorii vor înregistra pierderi, iar în 2010 profit, aceştia vor plăti impozit pe diferenţa rezultată.
„Atât impozitul de 1% aplicat pentu portofoliile mai vechi de un an, cât şi cota de 16% aplicată pentru cele tranzacţ ionate după o deţinere mai mică de un an, vor fi suspendate pentru tot anul 2009“, a precizat Vosganian. „Faptul că autorităţile, în special MEF, se preocupă de evoluţiile pe piaţa de capital este binevenit şi un semn de normalitate în aceasta perioadă agitată. Măsurile anunţate de MEF referitoare la impozit sunt foarte bune“, ne-a declarat directorul general al firmei de brokeraj Intercapital Invest, Răzvan Paşol. Măsuri „neglijabile“
De cealaltă parte, CNVM a anunţat suspendarea de la 1 octombrie până la sfârşitul anului a cotei aplicate asupra valorii tranzacţiilor cu acţiuni, care prin lege este de până la 0,08%. Această măsură se va aplica şi în cazul obligaţiunilor şi drepturilor preferenţiale, pentru care comisionul perceput este de 0,04%.
O altă măsură ce va fi implementată - renunţarea pe o perioadă de şase luni la veniturile provenite din comisionul perceput în cadrul ofertelor publice iniţiale, situat la 0,01% - vizează încurajarea listării unor noi companii pe Bursă. Totuşi, şase luni este o perioadă destul de scurtă pentru ca o companie să aibă timp să facă toate demersurile necesare listării. Este vorba de proceduri de auditare şi de evaluare a activelor care de multe ori durează. Unele voci din piaţă consideră demersul CNVM un gest de imagine, lipsit de consistenţă.
„Din păcate, măsurile anunţate de CNVM sunt absolut neglijabile, având doar un rol de imagine. Mă aşteptam ca şi BVB să anunţe în această perioadă măsuri legate de comisioane, ţinând cont de faptul că şi comisioanele BVB sunt foarte mari“, a mai spus Paşol.
EVOLUŢIE
Semnal pozitiv dat de „oracolul din Omaha“
Warren Buffett, unul dintre cei mai mari investitori din toate timpurile, a cumpărat acţiuni în valoare de 5 miliarde de dolari la Goldman Sachs, instituţie reconvertită recent din bancă de investiţii într-una comercială. Acţiunea legendarului Buffett, supranumit „oracolul din Omaha“, a transmis un semnal pozitiv într-o piaţă aflată în incertitudine, atâta vreme cât planul de salvare a pieţei financiare americane în valoare de 700 de miliarde de dolari, propus de administraţia Bush, încă nu a trecut prin furcile caudine ale Congresului.
Forul legislativ nu este dispus să apeleze uşor la banii publici pentru a salva companii din sectorul privat, chiar dacă orice întârziere agravează situaţia din piaţă. Chiar şi pentru cea mai mare economie a lumii, această sumă uriaşă reprezintă o gaură bugetară. Asta în condiţiile în care numai războiul din Irak „suge“ anual 100 de miliarde de dolari din bugetul SUA.