Evenimentul Zilei > Politica > Guvernul se ia la trântă cu noua lege a carantinei
Guvernul se ia la trântă cu noua lege a carantinei

Guvernul se ia la trântă cu noua lege a carantinei

Guvernul se reuneşte, marţi, în şedinţă pentru a introduce prevederile noii legi a carantinării şi izolării în hotărârea privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile. Legea, promulgată sâmbătă de şeful statului, după o dezbatere de mai bine de săptămână în ambele camereale Parlamentuli, a intrat de azi în vigoare.

Mai concret, membrii Executivului vor analiza și dispune, în ședința de azi, modurile de implementare ale mult așteptatei legi, de la a cărei aplicare se speră să oprească asaltul necruțător din ultima lună al pandemiei în România, când s-au înregistrat valori-record ale numărului de persoane infectate și de decese.

Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că Guvernul va modifica HG privind starea de alertă în concordanţă cu prevederile noii legi şi pregăteşte, din punct de vedere administrativ, toate structurile implicate.

„Vom avea, cel mai probabil, mâine dimineaţă (marţi – n.r.) şedinţă de Guvern pentru modificarea hotărârii de Guvern privitoare la starea de alertă, astfel încât să introducem toate măsurile care sunt permise de lege. De asemenea, pregătim, din punct de vedere administrativ, managerial, toate structurile cu atribuţii, indiferent că este vorba de INSP, Direcţiile de sănătate publică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Centrul de control, toate le pregătim pentru a dispune, într-un ritm cât mai rapid, măsurile necesare în baza prevederilor legii”, a explicat Ludovic Orban.

Atenție! Legea carantinării intră în vigoare. Ce riscă cei infectacți

Conform noii legi, măsura izolării trebuie să fie dispusă pe durată limitată, în mod nediscriminatoriu și proporțional cu situația pe care o determină. Cei care nu respectă regulile de izolare ar urma să fie sancționați, la fel și cei care nu respectă regulile de carantinare. Izolarea la domiciliu sau la locația declarată nu poate fi dispusă în situațiile în care informațiile oficiale referitoare la tipul de agent patogen, calea de transmitere și rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv în unitățile sanitare stabilite prin Hotărâre a Guvernului, stipulează noua lege.
Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: