Noul an vine cu o avalanșă de scumpiri care va adânci sărăcia românilor, loviți de inflația de peste 15% din 2022Pe lângă creșterile de taxe şi impozite, ne vom confrunta și cu mai multor produse, în 2023.
Prețul băuturilor spirtoase va crește în acest an, ca urmare a majorării cu 6% a nivelului accizei la alcool și la băuturile alcoolice, iar asta ar putea duce și la creșterea consumului de alcool de contrabandă.
Prin urmare, acciza aplicabilă alcoolului etilic este de 4 lei/hl de alcool pur, majorată de la 3,9 lei/hl de alcool pur. De asemenea, costul materiilor prime și al materialelor a crescut cu 30% până la 80%, iar accizele au fost deja majorate de două ori numai în 2022, la începutul acestui an și la 1 august, ceea ce pune o presiune enormă asupra costurilor de producție.
O creștere suplimentară de 6% a nivelului accizei va crește, de asemenea, prețul la raft al băuturilor spirtoase de 40% cu cel puțin 2 lei/litru. Iar producătorii de vinuri susțin că prețurile au crescut deja din cauza costurilor de producție foarte mari, care sunt în continuă creștere. Astfel, vinul s-a scumpit deja cu 20-30% de la începutul anului, ceea ce se va reflecta în creșterea prețurilor la bere.
De asemenea, începând cu 1 ianuarie 2023 mai multe alimente se vor scumpi, iar în topul produselor ale căror prețuri urmează să fie majorate se află băuturile, mai exact berea fără alcool, cidrul sau sucurile. Și prețul pâinii ar urma să fie majorat din ianuarie. Proiectul pentru 2023 prevede ca TVA-ul să crească de la 9% la 19%, ceea ce se va reflecta și în creșterea prețurilor, potrivit A3.
Ce se precizează în Codul Fiscal legat de creșterea prețurilor
„Nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecărui an este nivelul prevăzut în anexa nr. 1, actualizat cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, față de perioada octombrie 2014 – septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie.
Nivelul accizelor actualizat se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, de regulă până la data de 20 octombrie, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie a fiecărui an”, este prevederea din Codul Fiscal care face referire la ajustare.
Băuturile carbogazoase, mai scumpe de la 1 ianuarie
Băuturile cu zahăr sau berea fără alcool vor fi mai scumpe de la 1 ianuarie, pentru că acestea vor fi scoase din categoria celor cu TVA redus. TVA-ul pentru aceste produse crește de la 9 la 19%, ceea ce se va transfera și în prețul pe care îl plătim pentru ele. La fel se întâmplă și în cazul serviciilor de restaurant și cazare hotelieră. TVA-ul crește în cazul lor de la 5% la 9%.
Cei care vor câștiga premii din jocuri de noroc vor fi taxați suplimentar de la anul. Legea este deja trimisă către președinte la promulgare. Taxa crește progresiv până la 40% în cazul câștigurilor mai mari.