Creșterile de salarii pentru bugetari ar putea fi blocate. Ce ordonanță pregătește Guvernul

birocratie / Sursa foto: dreamstime.com

Creșterile de salarii pentru bugetari ar putea fi blocate. Guvernul pregătește o ordonanță de urgență care ar falicita acest lucru.

Noul proiect îi oprește pe șefii instituțiilor de stat să mai emită acte administrative care să mărească salariile pentru bugetari. Proiectul intră în ședința de guvern de joi.

Guvernul vrea să stopeze creșterile de salarii la bugetari

Proiectul de OUG are două puncte principale. Primul articol prevede că șefii de instituții nu vor mai raporta ca arierate, ci ca plăți restante drepturile de natură salarială stabilite prin acte administrative, suplimentare față de cele stabilite prin legislația specifică în vigoare.

„Instituțiile publice nu raportează în categoria arierate eventualele drepturi de natură salarială, stabilite prin acte administrative emise de către conducătorii acestora, suplimentare față de cele stabilite prin legislația specifică în vigoare precum și contribuțiile acestora, sumele respective raportându-se în categoria plăți restante”, se arată în proiectul consultat de G4media.

Fără noi majorări de salarii pentru bugetari

Al doilea punct este că șefii de instituții nu vor mai putea crește salariile bugetarilor prin acte administrative.

„Conducătorii instituțiilor publice nu mai pot emite acte administrative prin care să stabilească drepturi de natură salarială suplimentare față de cele stabilite prin legislația specifică în vigoare, având drept scop egalizarea drepturilor de natură salarială ale personalului angajat, cu excepția situațiilor în care prin acte normative specifice se reglementează altfel”, potrivit celui de-al doilea punct.

Deficitul bugetar poate ajunge la 6.5% la finalul lui 2023

Consiliul Fiscal susține că măsurile fiscale adoptate recent nu pot avea efect semnificativ în lunile rămase din 2023. Doar reducerea drastică a cheltuielilor ar mai putea diminua deficitul. Iar cheltuielile cu salariile pentru bugetari sunt foarte mari.

Același consiliu avertizase că deficitul va fi mult peste ceea ce prognoza Guvernul în momentul în care bugetul era în faza de proiect - 5.7, 5.8% din produsul intern brut (PIB).

În realitate, în primele nouă luni ale lui 2023, statul a cheltuit mai mult cu aproximativ 18 miliarde de lei. De asemenea, statul a încasat cu 20 de miliarde mai puțin decât estimase.

Consiliul Fiscal admite că unele măsuri economice din pachetul adoptat vor duce la un regim fiscal mai echitabil, prin eliminarea de excepții și portițe și prin combaterea evaziunii fiscale. Măsurile ar putea aduce venituri fiscale suplimentare de până la 1,4% din PIB în 2024.