Primele măsuri pentru criza carburanților nu vin din partea autorităților din România. Încă de la începutul anului ne confruntăm cu scumpirea prețului la motorină și benzină, iar veștile bune vin de la Comisia Europeană. Statele membre primesc ajutoare în valoare de miliarde de euro și li se permite inclusiv reducerea Taxei pe Valoare Adăugată.
Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a vorbit despre acest pachet de măsuri încă de săptămâna trecută, menționând că ele urmează să fie adoptate. În cursul acestei săptămâni, oficialul a venit cu noi precizări, anunțând că s-a decalat termenul pentru impunea de măsuri în ceea ce privește criza carburanților. Noile măsuri impuse vor veni cu un pachet de reduceri de preț pentru agricultori și transportatori, fiind adusă în discuție și plafonarea cantităților de alimente la export.
Printre măsurile prezentate de Guvernul României, care se află încă în stadiul de discuții, se numără măsuri în criza carburanților, măsuri în criza prețurilor la alimente și plafonarea exporturi alimente.
În timp ce autoritățile discută despre măsurile care ar putea fi impuse în criza carburanților, Comisia Europeană vine cu un pachet de măsuri adoptate pentru statele membre. În lista acestora nu există interdicții cu privire la importul sau exportul de alimente, așa cum se discută în România. Pentru a reduce prețurile din sectorul alimentar, statele membre propun reducerea de TVA în acest segment.
Măsurile impuse de Comisia Europeană pentru criza carburanților
Măsurile impuse de Comisia Europeană: nu se impun interdicții pe importul și exportul de alimente, reducerea TVA-ului în sectorul alimentar, ajutoare de stat acordate fermierilor, precum și monitorizarea prețului la îngrășământ.
Comisia Europeană vorbește și despre o serie de ajutoare acordate transportatorilor și fermierilor, iar prețul la îngrășământ să fie monitorizat în permanență. Potrivit antena3.ro, rata inflației, indicatorul care măsoară creșterea prețurilor, a ajuns la 8,4% în ianuarie, iar analiștii economici cred că ne vom confrunta în continuare cu majorări de tarife.
În România, inflația înregistrează creșteri de la o lună la alta. Dacă la începutul anului 2022, în luna ianuarie, INS ne prezenta o rată a inflației de 8,4%, în luna februarie, aceasta a crescut la 8,5%.
Rata inflației a crescut cu 2,1% comparativ cu luna decembrie 2021. Totodată, INS susține că rata medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni, martie 2021 - februarie 2022 față de martie 2020 - februarie 2021, a crescut cu 6.0%.