Guvernul pune în pericol aniversarea MARII UNIRI de la 1 Decembrie 1918. Departamentul CENTENAR este nefinanțat şi în prag de desființare
- Roland Căt ălin Pena
- 11 iulie 2017, 00:00
Guvernul Ungariei, în schimb, ar fi înființat, potrivit rectorului Universității din Cluj Napoca, Ioan Aurel Pop, Departamentul „Trianon 100” cu un buget nelimitat
Guvernul României nu are, nici acum, un program concret de acțiuni pentru sărbătorirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1989, deşi așteptările privind Centenarul sunt foarte mari. România a alocat până în acest moment zero fonduri, chiar dacă în proiectul aniversării „România 100” au fost implicați patru prim-miniştrii: Victor Ponta, Dacian Cioloș, Sorin Grindeanu şi, mai nou, Mihai Tudose.
Mai mult, circulă un proiect de ordonanță de urgență prin care Departamentul Centenar se va desființa, fiind înlocuit de o Direcție în cadrul Ministerului Culturii. În Nota de fundamentare a ordonanței se arată: „Activitățile şi atribuțiile concrete ale Departamentului Centenar se vor regăsi în sfera de competență a Ministerului Culturii şi Identității Naționale, care urmează să asigure coordonarea la nivel național a pregătirii, organizării şi desfăşurării manifestărilor, acțiunilor şi proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918-2018) şi a Primului Război Mondial.
Alarma lui Năstase
Adrian Năstase, care susține că Departamentul a fost creat de Victor Ponta la sugestia sa, trage un semnal de alarmă pe blogul său: „În ultimile săptămâni însă s-a creat o Comisie parlamentară care să monitorizeze ceea ce coordonează Departamentul de la Guvern! Acum, se pare, se pregăteşte transformarea departamentului de la guvern în direcție, prin transfer la Ministerul Culturii. În timpul acesta, finanțările pentru proiecte legate de Centenar se fac DIRECT către consiliile județene!”.
Departamentul Centenar nu are personalitate juridică şi nu a beneficiat de buget propriu. Pentru anumite evenimente organizate a beneficiat de suportul Secretariatului General al Guvernului, dar, spun surse din interiorul Departamentului, cei de acolo primiseră promisiuni că la rectificarea bugetară vor primi buget, iar anul viitor vor avea buget propriu.
Fără să se țină seama că mai e nici o jumătate de an până în 2018 în ordonanță se prevede ca, în termen de 30 de zile de la data intrării acesteia în vigoare, Ministerul Culturii să propună Guvernului un proiect de HG pentru organizarea și funcționarea acestui minister, conform prevederilor ordonanței. Față de această situație, istoricul Ionuț Cojocaru, consilier în cadrul Departamentului ne-a declarat: „Desființarea acestui Departament din subordinea primului ministru și trecerea sa în subordinea unui minister nu face altceva decât să minimalizeze rolul Departamentului atât în conștiința societății cât și a respectului arătat de clasa politică Centenarului Marii Uniri”.
Culmea este că Ministerul Culturii tocmai a anunțat, pe 7 iulie, că ministrul Lucian Romaşcanu, Departamentul Centenar și Uniunea Agențiilor de publicitate din România (U.A.P.R.), au încheiat un protocol de colaborare pentru realizarea proiectelor comune ocazionate de marcarea Centenarului Primului Război Mondial și al Marii Uniri.
Joacă de-a Centenarul
Guvernul României a instituit printr-o Hotărâre, în ianuarie 2014, Programul național „ROMÂNIA 100”, pentru aniversarea, la 1 decembrie 2018, a 100 de ani de la crearea statului național, unitar, român. Astfel s-a constituit Comitetul național pentru pregătirea, organizarea și coordonarea desfășurării acțiunilor din cadrul Programului, condus de premier. Acțiunile și manifestările incluse în cadrul Programului urmau să fie finanțate de la bugetul de stat, din veniturile proprii ale ministerelor și instituțiilor implicate, precum și din alte surse.
În iulie 2016 s-a modificat chestiunea. În cadrul aparatului de lucru al Guvernului s-a înființat Departamentul Centenar, structură fără personalitate juridică în subordinea prim-ministrului, finanțată de la bugetul de stat prin bugetul SGG. Departamentului i s-a stabilit ca obiectiv coordonarea la nivel național a pregătirii, organizării și desfășurării manifestărilor, acțiunilor și proiectelor de aniversare a Centenarului României (1918-2018) și a Primului Război Mondial.
Banii pentru Oprişan, puşi deoparte
Din senin, în aprilie 2017, Guvernul a emis HG 221 prin care Anul 2017 se declară „Anul Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz — 100”, dedicat comemorării a 100 de ani de la sacrificiul ostaşilor români în luptele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. Alocarea de fonduri pentru Consiliul Județean Vrancea, condus de baronul PSD Marian Oprişan, s-a făcut în mod direct, fără ca Departamentul Centenar să fi fost măcar consultat. Acum urmează trecerea la Ministerul Culturii.
Hop şi o lege la jumătatea lui 2017
Parlamentul a adoptat recent proiectul de lege privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului (1916-1918) şi Centenarul Marii Uniri. Proiectul prevede ca Guvernul să elaboreze anual, până la data de 30 noiembrie a anului anterior, Programul Național de Aniversare a Centenarului aferent anului următor, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului. De asemenea, se prevede, deşi legea nu e promulgată nici azi, ca Guvernul să elaboreze până la 30 iunie 2017 (SIC!) calendarul de activități pentru comemorarea Razboiului de Întregire a Neamului în anul 2017. PNL a sesizat la Curtea Constituțională, pe 3 iulie, privind neconstituționalitatea legii, care a fost respinsă trei zile mai târziu. Senatorul PNL Laura Scântei declara că principalul inițiator al legii a fost actualul ministru al Culturii, Lucian Romaşcanu, „care a făcut tot posibilul pentru a minimaliza, din punct de vedere guvernamental şi parlamentar, tot ceea ce este legat de Centenarul Marii Uniri”.