Guvernul Prodi cauta sustinatori

Guvernul Prodi cauta sustinatori

Premierul demisionar Romano Prodi mai are doar cateva zile pentru a castiga sustinerea deputatilor si a senatorilor, pentru un vot de incredere in guvern care va avea loc, cel mai probabil, miercuri si joi.

Prodi demisionase miercuri, dupa ce parlamentul a votat impotriva strategiei de politica externa a guvernului, care prevedea, printre altele, mentinerea trupelor italiene in Afganistan si extinderea bazei militare americane de la Vicenza.

Sambata insa, dupa cateva zile de consultari, presedintele republicii, Giorgio Napolitano, a respins demisia premierului si a decis ca guvernul condus de acesta sa fie supus unui vot de incredere in cadrul parlamentului. Succesul acestui vot ar consfinti mandatul guvernului italian postbelic cu numarul 62.   

Sperietoarea Berlusconi

Ne puteți urmări și pe Google News

Prodi a reusit deja sa obtina sprijinul ferm al coalitiei sale, alminteri dezbinate, pentru un program in 12 puncte, care ofera premierului ultimul cuvant in toate disputele viitoare.

Programul vizeaza respectarea angajamentelor internationale ale Italiei, in special in Afganistan, o politica viguroasa in favoarea "culturii, scolilor, universitatilor, cercetarii si inovatiei", precum si dezvoltarea infrastructurii si, in special, controversata linie ferata intre orasul francez Lyon si cel italian Torino.

Analistii au subliniat ca incolonarea subita, in spatele lui Prodi, a coalitiei aflate la guvernare a fost facilitata de perspectiva intoarcerii la putere a fostului premier Berlusconi. Sondajele spun ca acesta ar castiga o eventuala runda de alegeri organizata acum.

Vot strans in Senat

In ciuda sprijinului propriei coalitii, Prodi va avea greutati serioase in a obtine un vot de incredere din partea Senatului. Presa italiana scrie ca premierul ar fi obtinut promisiunea unui senator crestin-democrat si ca beneficiaza acum de sustinerea a 157 de senatori alesi, spre deosebire de cei 156 ai opozitiei.

Balanta, scrie "Financial Times", sta insa in mana celor sapte senatori alesi pe viata, care au contribuit, saptamana trecuta, la votul impotriva guvernului si, implicit, la demisia premierului Prodi.