Guvernul lui Iurie Leancă nu a primit votul de încredere al parlamentului Republicii Moldova.
După ce au dezbătut programul de activitate al noului cabinet de miniştri şi lista membrilor acestuia, doar 42 de parlamentari s-au exprimat în favoarea noului executiv, în condiţiile în care erau necesare 51 de voturi, conform Agerpres.
Urmează o a doua tentativă de votare a noului cabinet. Însă, dacă şi aceasta va eşua, atunci preşedintele Nicolae Timofti urmează să dizolve parlamentul şi să anunţe alegeri anticipate.
După şedinţa legislativului în care deputaţii au respins cabinetul propus de el, Iurie Leancă a declarat că votul negativ de joi din parlament a demonstrat că o coaliţie minoritară de guvernământ nu este cea mai bună soluţie pentru Republica Moldova şi că în cel mult trei zile ar trebui să aibă loc negocieri privind formarea unei majorităţi parlamentare, cu participarea liberalilor.
''Am anticipat un astfel de vot, pentru că s-a vorbit foarte mult în presă şi a ajuns şi la urechile mele. Însă am preferat să mă ocup de alte probleme şi mai puţin de aceste vorbe. (...) Din 2009 încoace nu găsesc un moment mai jenant decât acesta de astăzi. Este imposibil să explici cetăţenilor de ce, după acel vot din 30 noiembrie (la alegerile legislative, când partidele proeuropene au câştigat, n.red), nu am reuşit să creăm o majoritate transparentă. Orice argumente nu fac altceva decât să ne decredibilizeze'', a declarat Iurie Leancă, citat de jurnal.md.
''Să plecăm capul în faţa cetăţenilor şi să ne cerem scuze, să relansăm de urgenţă negocieri de formare a unei majorităţi parlamentare proeuropene cu obiective clare. Partea plină a paharului este că s-a demonstrat că acest joc netransparent cu PCRM (Partidul Comuniştilor) nu este unul funcţional. Nu există o şansă ca alianţa minoritară (PLDM-PD) să funcţioneze eficient, cu randament. Este o obligaţie pentru aceste partide să negocieze un nou acord în următoarele zile. Voi insista să lansăm discuţii de urgenţă şi sper să refacem cât mai curând această alianţă funcţională (cu Partidul Liberal). Altfel, va fi imposibil ca un deputat să susţin o guvernare minoritară'', a continuat Iurie Leancă.