Guvernul pregătește o nouă lovitură. Cei care mai îndrăznesc să cumpere sau să vândă locuințe ar urma să plătească taxe şi impozite mai mari. Este un nou plan pus la cale de coaliție pentru a strânge mai mulţi bani la buget, bani care se vor duce numai în buzunarele lor. Dar analiștii spun însă ca măsurile îi vor face pe români să bată în retragere atunci când vine vorba de achiziția de locuințe.
Guvernul pregătește o nouă lovitură. Taxa pe valoarea adăugată (TVA) va fi mărită de la 1 ianuarie de la 5% la 19% pentru toate imobiliarele cu o valoare de peste 450.000 de lei. Problema care se pune este ce vor face românii care au deja un precontract semnat cu o cotă de 5%.
Prețul unui astfel de apartament este de 140 de mii de euro, cu o cotă de TVA de 5%. Dacă plafonul va scădea de la 700 de mii de lei, până la 450 de mii, cumpărătorul va fi obligat să îl achiziționeze cu o cotă de TVA de 19%.
Deși se anunţă o criză economică dură, Guvernul vrea şi ultimii bani de la români
Adrian Benţa, analist fiscal, avertizează: „Cât de mulţi bani se vor strânge, aici e foarte discutabil. Dacă va veni o criză economică, aşa cum ne aşteptăm peste câteva luni, una dureroasă, istorică, probabil nu se vor strânge acei bani, întrucât se vor reduce tranzacțiile de vânzare”.
Ce spun dezvoltatorii imobiliari. Aceştia susţin că pentru cei care au deja un ante-contract semnat, cu o cotă de 5%, creşterea de preţ va fi semnificativă. Pentru un apartament de 140 de mii de euro, ar însemna 21 de mii de euro în plus.
„Aşteptăm şi noi cu nerăbdare să vedem cum va ieşi măsura, dar sperăm să existe o derogare în sensul acesta, iar pentru cei care au semnat un ante-contract, să fie excepţionaţi de la această măsură fiscală nouă”, a declarat Adrian Pandelescu, reprezentant vânzări.
„Modificările aduse plafonului nu vor face altceva decât să modifice preţurile apartamentelor, deoarece dezvoltatorii îşi calculează preţurile în funcţie de costurile de investiţie, iar aceştia ar fi nevoiţi să îşi majoreze cota de TVA”, a spus Irina Savu, consilier credit.
Lumea se arată nemulțumită de aceste măsuri într-o ţară şi aşa extrem de sărăcită
„Mi se pare o diferenţă foarte mare, adică sunt nişte bani în plus pe care trebuie să îi dăm şi aşa preţurile au crescut destul, deci nu, eu nu aş fi de acord cu asta”, spune o tânără.
În prezent, pentru a beneficia de cota de 5% nu trebuie să depășiți suma de 140 de mii de euro dar şi să vă aflaţi la primul imobil cumpărat. Odată cu urcarea TVA de la 5 la 19% pentru locuinţele care depășesc 90 de mii de euro şi 120 mp, guvernul vrea să încaseze de fapt mai mulţi bani la bugetul de stat.
Măsura nu a fost aprobată de Guvern, dar acesta se află în pachetul fiscal pe care îl au pe masă PNL şi PSD, care va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023.
Ce este şi mai grav, scutirea de impozit acordată persoanelor fizice la vânzarea de proprietăți imobiliare ar urma să fie şi ea eliminată și se va reveni la sistemul utilizat până în anul 2017, informează Observator.