Guvernul polonez vrea să relaxeze restricțiile privind avortul

Guvernul polonez vrea să relaxeze restricțiile privind avortul Donald Tusk. Sursa foto: Instagram

Guvernul polonez vrea să relaxeze restricțiile privind avortul. Prim-ministrul polonez Donald Tusk a anunțat că va propune o măsură de liberalizare a avortului și de eliminare a restricțiilor privind pilula de a doua zi.

Ambele proiecte de lege se confruntă însă cu o luptă dificilă în parlament și este posibil să nu treacă. Președintele Andrezj Duda ar putea să se opună prin veto legilor, chiar dacă acestea vor trece de legislativ.

Coaliția lui Tusk vrea să liberalizeze avortul

Partidul Lege și Justiție (PiS) a restricționat avortul, fertilizarea in vitro și contracepția de urgență în timpul guvernării sale de opt ani în Polonia. Coaliția condusă de Donald Tusk a învins PiS, în octombrie, pe baza promisiunilor de liberalizare a legilor privind avortul, pentru care în țară au fost proteste.

„Suntem pregătiți să prezentăm parlamentului în următoarele ore un proiect de lege privind avortul legal și sigur până în a 12-a săptămână”, a declarat Tusk reporterilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Două din cele trei formațiuni ale coaliției aflate la putere sunt de acord să liberalizeze avortul. Dar Third Way, al treilea membru al coaliției, nu și-a declarat public poziția, iar parlamentarii săi nu sunt siguri că vor susține legislația.

Nu există o dată la care parlamentul să voteze asupra ambelor propuneri, dar grupurile pentru drepturile femeilor doresc ca acestea să fie adoptate rapid.

ONG-urile cer acțiuni rapide

„Ne dăm seama că drumul legislativ pentru implementarea cererii sociale de avort legal, sigur și gratuit este abia la început”, a declarat Agnieszka Czerederecka, reprezentanta organizației non-profit Women's Strike.

Ea a cerut „o muncă parlamentară fiabilă, lipsită de prejudecăți și onestă pentru aceste proiecte importante”.

Guvernul Tusk propune în parlament patru proiecte de lege pentru liberalizarea avorturilor, după două propuneri ale Partidului de Stânga în noiembrie. Cele două proiecte de lege anterioare au eșuat.

Reducerea restricțiilor privind avortul ar fi un regres major pentru ultima administrație de dreapta.

În această țară majoritar catolică, avortul este legal doar dacă mama este în pericol sau dacă există o agresiune sexuală sau incest.

Potrivit grupurilor de apărare a drepturilor femeilor, zeci de mii de femei avortează în țară sau în străinătate folosind pilule abortive interzise.

Avortul și pilula de a doua zi, principalele teme

Guvernul anterior a făcut ca pilula „de a doua zi” să fie eliberată numai pe bază de prescripție medicală, dar Tusk a anunțat miercuri planuri de relaxare a restricțiilor.

Tusk a declarat că parlamentul va lua în considerare propunerea ca pilula să fie eliberată fără prescripție medicală pentru persoanele în vârstă de 15 ani.

„Era și timpul”, a declarat pentru PAP Antonina Lewandowska, de la grupul pentru drepturile femeilor Federa, care a numit anunțul „un prim pas în maratonul foarte lung” pentru schimbarea legii.

„Nu este o decizie revoluționară la scară europeană, ci doar îndeplinirea standardelor și a minimului absolut”, a spus ea.

Polonia interzice asistența pentru avort, astfel că activiștii și medicii riscă închisoarea.

În primul caz de acest fel, activista Justyna Wydrzynska a fost condamnată pentru că a dat unei femei însărcinate pastile de avort în martie 2023. A fost condamnată la muncă în folosul comunității, potrivit insiderpaper.com.