Liderii sindicali se vor întâlni astăzi atât cu reprezentanţii Guvernului, cât şi cu echipa de evaluare a FMI în România. Pe lista problemelor se regăsesc şi legea unică a salarizării şi legea pensiilor.
FMI a recunoscut că stimările privind situaţia economică au fost puţin cam optimiste, a declarat Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), după întâlnirea cu echipa condusă de Jeffrey Franks. Astfel, FMI ar putea să revină cu noi prognoze, după ce a anunţat că în 2011 România va avea cel mai alert ritm de creştere a economiei din rândul statelor europene.
Pentru anul în curs, FMI estima un avans economic de 0,8%, însă atât analiştii, cât şi guvernanţii şi reprezentanţii Fondului au revenit asupra previziunilor optimiste, semn că economia ar putea să îşi continue declinul şi în 2010.
În raportul asupra stabilităţii financiare (WEO- GFSR) realizat de experţii FMI, România a fost inclusă în rândul ţărilor în care relansarea va fi lentă, alături de Ungaria şi Ţările Baltice. Aceasta, deoarece economia a „duduit” nesustenabil înainte de criză. Numai că avansul economic s-a datorat creşterii consumului, care a alimentat un deficit de cont curent excesiv.
Buturuga de la Palatul Victoriei
În calea dezvoltării României stă tocmai Guvernul, care nu se comportă ca un partener social, crede Dumitru Costin.
„Măsurile active pentru ocuparea forţei de muncă sunt aproape inexistente. România cheltuieşte sume enorme pentru protecţie socială. Aceşti bani trebuie să ajungă la pensionari, la copii şi la persoanele care, independent de voinţa lor, nu se mai pot integra în piaţa muncii. Am propus Guvernului să constituim o comisie interdisciplinară, cu experţi internaţionali, care să ajute la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene. Pe această temă, am primit asigurări de la Fond şi de la Comisie că vom fi susţinuţi”, a declarat Dumitru Costin, după întâlnirea cu reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene. TVA diferenţiat Dumitru Costin a mai spus că a prezentat opoziţia sindicatelor faţă de creşterea TVA sau a celorlalte taxe şi impozite. Totuşi, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, consideră că o alternativă ar putea fi introducerea unei taxe diferenţiate a TVA, deoarece actualul sistem creează un prejudiciu şi chiar imposibilităţi de consum pentru categoriile defavorizate.
Mai precis, sindicatele au îmbrăţişat ideea ministrului Radu Berceanu, de a se aplica taxe mai mari pentru produsele de lux. Bogdan Hossu a precizat că FMI va analiza această propunere.
Furturile, acoperite din taxe
Cât timp „se fură bani cu nemiluita din sistemul sanitar”, sindicatele nu vor accepta introducerea coplăţii, a declarat Dumitru Costin la ieşirea de la negocierile cu FMI.
Referitor la legea unică a pensiilor, sindicatele au atras atenţia asupra faptului că nu se va putea ca toţi salariaţii, din toate categoriile socio-profesionale, să facă parte dintr-un sistem unic de pensii, deoarece există interese de grup, care vor avea prioritate. În acest context, o soluţie ar fi crearea unui sistem de pensii ocupaţionale, care să aibă la bază principiul contributivităţii.
Astfel, magistraţii sau militarii sau alte categorii socio-profesionale care au responsabilităţi mari în timpul vieţii active vor putea să beneficieze, în funcţie de contribuţiile virate, de venituri mai mari după retragerea din activitate.
Luna grevelor
Sub presiunea greviştilor care vor picheta până vineri inclusiv sediul Executivului, lideri ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) se întâlnesc astăzi cu reprezentanţi ai ministerelor Muncii, Justiţiei, Finanţelor şi Internelor. Dacă solicitările greviştilor nu vor fi soluţionate, funcţionarii publici vor intra de mâine în grevă generală pe termen nelimitat.
În perioada 10-15 mai, membrii Cartel Alfa vor mărşălui în jurul Parlamentului, pentru a-i convinge pe aleşi să voteze o serie de amendamente aduse legii pensiilor, cum ar fi majorarea punctului de pensie la 45%.
Între 15 şi 21 mai, agricultorii vor aduce în faţa sediului Guvernului, vite, în semn de protest faţă de lipsa măsurilor de susţinere a acestui sector economic.