Guvernul Orban, pe făraș! Ciolacu a anunțat moțiunea de cenzură. Câte semnături a strâns
- Dan Coravu
- 27 iulie 2020, 02:00
Marcel Ciolacu a anunțat că PSD va depune, în august, moțiunea de cenzură la adresa Guvernului Orban.
Liderul PSD a spus, la Antena 3, că nu poate exista un „haos mai mare”, nici în ceea ce privește gestionarea crizei sanitare, nici în ceea ce privește starea economiei.
„Au vrut să folosească politic această pandemie, atât au putut ei, și în acest moment s-a ajuns la o lipsă totală de credibilitate. Lipsa de transparență din trecut și faptul că trebuia de la început să testeze cât mai mulți oameni a dus la această lipsă de credibilitate totală. Guvernul Orban este un eșec politic, cred că cel mai mare post decembrist, pentru că au făcut totul într-o logică electorală. (...)
Nimeni nu a făcut un apel la toate forțele politice pentru a se face un anumit tip de comunicare, iar Guvernul Orban a dorit să facă o manipulare în interes politic acestei pandemii. Am decis ca în luna august să depunem moțiune de cenzură. Haos mai mare decât este acum nu poate exista atât în gestionarea pandemiei cât și în economie. (...) Decizia este clară: vom depune moțiune de cenzură pentru că nu putem crea un haos mai mare decât este acum(...)
Ne bazăm pe voturile PSD, deja am strâns 202 semnături, până la 233 avem discuții cu toți partenerii politici din Parlament. (...) Categoric moțiunea va trece”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Romaşcanu (PSD): Vom lua măsuri ca în cel mai scurt timp Guvernul Orban să plece acasă
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat că PSD va lua măsuri, astfel încât, în cel mai scurt timp, printr-o moţiune de cenzură, Guvernul să plece acasă şi că Executivul este singurul responsabil pentru situaţia României din punct de vedere pandemic şi economic, potrivit agerpres.ro.
"Singurul responsabil pentru situaţia dezastruoasă a Romaniei din acest moment, atât din punct de vedere pandemic, cât şi din punct de vedere economic, este Guvernul Orban. (...) E inutil probabil să le cerem demisia lor, să cerem demisia miniştrilor, să cerem să fie demisă şefa DSP din Bucureşti. Vom lua măsuri, astfel încât, în cel mai scurt timp, printr-o moţiune de cenzură, acest Guvern toxic să plece acasă", a spus Romaşcanu, duminică, într-o conferinţă de presă, susţinând că premierul Ludovic Orban e "un accelerator de pandemie".
El a precizat că reprezentanţii PSD sunt capabili ca, până la trecerea moţiunii, să poată prezenta preşedintelui Klaus Iohannis o propunere de premier, un guvern şi un program economic pentru această perioadă.
"Starea de alertă a fost un argument de a amâna depunerea unei moţiuni de cenzură, având în vedere că nu era firesc să facem un asemenea gest politic, dar faptul că vine data de 1 august, când trebuie dublate alocaţiile, anunţurile constante de încălcare a legii pensiilor ne vor face ca, în foarte scurt timp, să depunem această moţiune, chiar dacă este stare de alertă. Suntem capabili ca, până la trecerea moţiunii, să putem prezenta preşedintelui o propunere de premier, un Guvern şi un program economic pentru această perioadă" a mai declarat Lucian Romaşcanu.
El a spus că se încheie o săptămână a iresponsabilităţii împinse la extrem. "Se închide o săptămână neagră a incompetenţei Partidului Naţional Liberal, o săptămână a recordului nefast de peste 1.000 de noi cazuri de îmbolnăvire COVID pe zi (...), în care au murit oameni şi pentru că buna funcţionare a unor instituţii vitale, precum DSP Bucureşti, a fost compromisă de managementul catastrofal şi manevrele unei politruce liberale", a susţinut Romaşcanu.
PNL e responsabil, potrivit acestuia, că de două ori România a fost lăsată fără cadru legislativ necesar luptei cu pandemia.
Romaşcanu a mai spus că dotarea cu echipamente de protecţie a fost târzie, iar echipamentele au fost insuficiente şi că nicio mască de protecţie nu a ajuns la persoanele defavorizate, în ciuda legislaţiei pe această temă.
El a făcut referire şi la "promovarea incompetenţei". "Ştim cu toţii cum au promovat în funcţia de directori de spitale ciocli şi chelneri, cum în funcţia de şefi ai DSP-urilor au promovat politruci", a mai susţinut Romaşcanu.
El a menţionat şi comunicarea "dezastruoasă": "Au existat multipli purtători de mesaje, iar acestea au fost de cele mai multe ori contradictorii".
În ceea ce priveşte dotarea cu aparatură specifică luptei cu noul coronavirus, el a declarat că a fost lăsată în sarcina UAT-urilor cea mai mare parte a dotărilor.
"PSD a corectat rectificarea, astfel încât banii folosiţi de aceştia să vină înapoi, dar au fost 4 luni în care toată lumea a vorbit despre un eventual val doi, despre o eventuală revenire a pandemiei, 4 luni pe care Guvernul Orban nu le-a folosit deloc pentru a crea mai multe paturi de ATI, pentru a se dota cu ventilatoare", a spus Romaşcanu.
El a mai făcut referire la: lipsa procedurilor specifice pentru măsurile luate în timpul pandemiei; exemplele personale "dezastruoase", printre care a enumerat "beţia de la Guvern, fără măşti"; petrecerea organizată de PNL Argeş în Muzeul Brătianu; lipsa de corelare a măsurilor restrictive cu ajutorul economic şi social.
"Există abuzuri în acest moment cu nuanţe politice, cum este carantinarea comunei Gornet. Acolo există până la urmă 7 cazuri confirmate, iar 2.000 de oameni sunt ţinuţi în carantină, fără să li se asigure un minim sprijin", a afirmat Romaşcanu.
El a vorbit şi despre lipsa testărilor COVID-19. "Am testat extrem de puţin. Testăm în continuare destul de puţin", a adăugat Romaşcanu.
Sursa: Agerpres