Potrivit unui raport dat publicității duminică de către poliția germană, amploarea agresiunilor sexuale produse în noaptea de Anul Nou, mai ales la Köln a fost grosolan sub-evaluată. În total, 1200 de femei au fost agresate de către 2000 de bărbați. Doar patru persoane au fost condamnate.
Amintirea coșmarului care a marcat începutul lui 2016 este încă vie în memoria germanilor. În noaptea de Anul Nou, în 12 din cele 16 landuri ale țării, dar mai cu seamă la Köln, unde fenomenul a avut o amploare și sălbăticie cu totul neobișnuite, mii de bărbați au agresat sexual numeroase femei.
Documentul poliției, dat publicității de presa germană, demonstrează că, până acum, fenomenul a fost serios sub-evaluat. Dacă, de exemplu, în februarie, poliția vorbea despre 470 de agresiuni sexuale, în realitate a fost vorba de 1200 de femei violate sau agresate sexual de către 2000 de bărbați.
Ulterior, poliția germană a vorbit despre circa 600 de plângeri înregistrate.
Până în prezent, deși cifrele infracțiunilor cresc ca din apă, doar 120 de suspecți au fost identificați. Jumătate dintre ei sunt descriși de poliție ca „cetățeni străini sosiți recent în Germania”. Berlinul și-a deschis larg porțile imigranților clandestini, înainte de a face un pas înapoi.
Ruta balcanilor, principala cale de trecere a imigranților spre vestul Europei, a fost închisă ulterior, ca urmare a negocierii de către Uniunea Europeană a unui acord cu Turcia, pentru ca aceasta din urmă să stăvilească fluxul de „refugiați”.
Raportul poliției notează de asemenea prezența pe lista suspecților a numeroși cetățeni din zona Magrebului. Până acum, doar patru persoane au fost condamnate în urma valului de agresiuni sexuale din noaptea Anului Nou. De altfel, Holger Münch, șeful poliției federale, avertiza cu o considerabilă doză de cinism:
„Trebuie să ne așteptăm ca numeroase infracțiuni să nu poată să facă niciodată obiectul unei anchete.”
O explicație ar fi că lipsa de probe vizuale (cum ar fi camerele de luat vederi) pentru a identifica suspecții.
Amploarea agresiunilor sexuale din noaptea de Anul Nou, care însă continuă să facă ravagii, mai ales la piscine sau la festivalurile de muzică pentru tineri, au determinat Parlamentul german să modifice definiția violului în Codul Penal:
Varianta inițială suna astfel: „relația sexuală obținută prin violență sau printr-o amenințare asupra vieții sau a integrității corporale”.
Noua definiție a violului pune în centrul ei consimțământul personal: „orice act sexual comis împotriva voinței identificabile a unei persoane este considerat ca infracțiune penală”.