Guvernul se pregătește să dea o mare lovitură Pilonului 2 de pensii

Guvernul se pregătește să dea o mare lovitură Pilonului 2 de pensiiSursa foto: EVZ

Coaliția de guvernare vrea să-i lase pe angajați să aleagă dacă își țin la stat sau la privat economiile pentru pensie

Introdus în anul 2007, Pilonul 2 de pensii private reprezintă o contribuție lunară pe care fiecare angajat cu vârsta de până la 35 de ani este obligat să o plătească din salariu, în plus față de contribuția obligatorie lunară care merge la sistemul public de pensii.

Planul

Președintele principalului partid de guvernământ, Liviu Dragnea (PSD), a anunțat la finalul anului trecut că Guvernul ar putea să decidă în 2018, „în ianuarie sau februarie”, ca Pilonul 2 de pensii private să devină opțional pentru toți angajații. Potrivit acestuia, Guvernul va prezenta românilor o comparație între efectele menținerii contribuțiilor pentru pensii în Pilonul 2 privat sau în sistemul național de pensii, după care angajații vor fi lăsați să aleagă, dacă va fi mai bine pentru pensia lor să vireze bani în Pilonul 2 sau să vireze toate economiile pentru pensii în sistemul public.

Milioane

De la 1 ianuarie 2018, salariații sunt obligați să vireze lunar către pilonul privat 3,75% din contribuția lunară la pensie, iar restul contribuției ajunge în bugetul statului.

Un număr de 6,9 milioane de români contribuie la Pilonul II de pensii private, conform datelor ASF publicate la 31 iulie 2017.

Pensia privată va depinde de banii strânşi de fiecare angajat în Pilonul 2, precum şi de randamentul obţinut din investiţiile făcute de către societatea privată care administrează fondurile de pensii.

Analize

„Va fi o discuție pe care o vom avea după începutul anului în ceea ce privește Pilonul 2 de pensii. Să nu creadă cineva că vrem să naționalizăm Pilonul 2, dar e bine ca orice român să știe că acolo sunt banii noștri și sunt administrați privat contra unor comisioane, dar atunci când s-a facut acest sistem nu a existat posibilitatea dacă vreau să merg și la sistemul respectiv. Fiecare român va putea să opteze, după ce vom prezenta care este situația și care e prognoza pe fiecare variantă în parte. Poate să apară această inițiativă în ianuarie sau februarie, dar numai după ce facem publice toate datele”, a declarat, pe 28 decembrie, președintele PSD, Liviu Dragnea. „Dreptul de a avea o opțiune nu poate fi contestat”, a adăugat acesta.

Variante abandonate

În spațiul public a circulat în vara trecută varianta naționalizării Pilonului 2 de pensii private, dar guvernanții au respins posibilitatea acestora. În același timp, ministrul propus la Finanțe, Ionuț Mișa, a spus în Parlament, în iunie anul trecut, că Pilonul 2 de pensii va fi desființat, dar premierul Mihai Tudose a respins acest lucru.