Guvernul Italiei este în pragul colapsului după ultimatumul unui partid populist

Guvernul Italiei este în pragul colapsului după ultimatumul unui partid populist

Mandatul primului-ministru italian, Mario Draghi, ar putea avea zilele numărate. Instabilitatea politică tradițională din ţară a revenit după ce fostul prim-ministru Giuseppe Conte, liderul Mișcării 5 Stele (M5S), a anunțat că partidul nu va vota, joi (14 iulie), un decret în Senat, care are valabilitatea unui vot de încredere în guvern.

Întrucât partidul face parte din ampla coaliție parlamentară care îl sprijină pe Draghi, un posibil deznodământ este sfârșitul guvernării, după doar 17 luni, ceea ce ar putea conduce la convocarea anticipată de noi alegeri, notează Folha.

Decizia survine după săptămâni de tensiune în culise, amenințări și rupturi. Decretul supus votului se numește Ajutor, un pachet de măsuri de 17 miliarde de euro destinat atenuării impactului creșterii prețurilor materiilor-prime și energiei asupra gospodăriilor și întreprinderilor. Textul, o inițiativă a guvernului, a fost aprobat luni (11 iulie) în Cameră, fără participarea deputaților M5S, care s-au retras din plen — acțiune care se va repeta în Senat.

"Țara este pe marginea prăpastiei, situația s-a schimbat. Suntem singurul partid care exercită presiuni asupra guvernului. Avem nevoie de altă etapă, iar declarațiile lui Draghi nu sunt suficiente", a declarat Conte după o zi intensă de reuniuni de partid şi după o convorbire telefonică cu primul-ministru.

Ne puteți urmări și pe Google News

El firmă că nu este de acord cu unele puncte ale decretului, dar dezacordurile cresc deja din alte motive. La sfârșitul lunii iunie, trimiterea de arme în Ucraina și participarea Parlamentului la acest tip de hotărâri au sporit divizarea și au culminat cu plecarea ministrului Luigi Di Maio (afaceri externe), care a înființat un grup parlamentar cu aproximativ 60 de foști membri M5S.

"Dacă acestea continuă, nu se poate lucra, iar guvernul își pierde sensul",

Săptămâna trecută, într-o întâlnire cu Draghi, Conte i-a înmânat o listă de nouă puncte pe care partidul le consideră fundamentale pentru a rămâne în coaliție, inclusiv crearea unui salariu minim pentru muncitori. Drept răspuns, primul-ministru a declarat că multe dintre subiecte fac deja parte din prioritățile guvernului și a arătat că nu acţionează sub presiunea unor ultimatumuri. "Dacă acestea continuă, nu se poate lucra, iar guvernul își pierde sensul", a declarat acesta marți (12 iulie). Deși din punct de vedere tehnic guvernul are suficienţi votanţi pentru a aproba decretul Ajutor, absența unui vot de încredere din partea unui partid de coaliție este considerată un semn al pierderii unei părţi a sprijinului parlamentar. O cădere iminentă a lui Draghi poate fi urmată de trei scenarii. În primul, Draghi acceptă să formeze un nou executiv, cu o majoritate mai mică și fără M5S – lucru pe care spune că nu este dispus să-l facă.

"O altă posibilitate este nominalizarea unui nou prim-ministru, într-un guvern-punte", potrivit lui Alfonso Celotto, profesor de drept constituțional la Universitatea Roma Tre. Alegerile parlamentare italiene sunt programate pentru prima jumătate a anului viitor, posibil în luna mai.

În cele din urmă, dacă nu va exista un acord, președintele Republicii, Sergio Mattarella, poate decide dizolvarea Parlamentului și convocarea de noi alegeri în Italia, însă, nu a organizat niciodată alegeri în lunile de vară. Unul dintre susținătorii votului anticipat este singura forță de opoziție. Partidul de extremă-dreapta Frații Italiei este acum cel mai bine plasat în sondaje, cu 22,5% din intențiile de vot. "Războiul, pandemia, inflația, sărăcia în creștere, facturile mari, riscurile energetice, criza alimentară. Și guvernul 'celor mai buni' este imobil, se luptă cu jocurile de palat", a scris liderul Giorgia Meloni pe Twitter.

Linia se bucură și de sprijinul lui Matteo Salvini, de la Ligă, tot din extrema-dreaptă: "Dacă M5S nu va vota decretul, s-a terminat. Mergem la urne". Al doilea ca preferință a alegătorilor, Partidul Democrat, de centru-stânga, se pronunţa pentru rămânerea guvernului, dar, înaintea anunțului lui Conte, liderul său, Enrico Letta, afirmase că în cazul unei căderi, alegerile anticipate sunt calea.

Ales în 2018 drept cel mai mare partid, M5S a participat la toate formațiunile executivului încă de la începutul actualei legislaturi. În primul guvern Conte, a împărțit coaliția cu Liga. În momentul în care Salvini a provocat căderea guvernului, în septembrie 2019, primul-ministru a refăcut majoritatea cu PD. În luna februarie 2021, după o altă criză în toiul pandemiei, Draghi a preluat așa-zisul guvern de unitate națională, cu toate forțele politice, cu excepția Fraților Italiei. Într-o criză de identitate și cu lupte interne pentru putere, M5S are 10% din intențiile de vot în sondaje, pe locul patru, după ce a fost preferința a 34% dintre alegători în urmă cu patru ani.

"Obiectivul partidelor este reprezentat de alegerile din 2023. Trebuie să decizi dacă să fii în guvern sau în opoziție, pentru a avea un discurs destinat alegătorilor. Și apoi invoci un pretext oarecare pentru a părăsi guvernul", afirmă Celotto. (Articol de Michele Oliveira, Milano)

Traducerea: Iulia Baran/ibaran/fmatei