Italia: Alte 30 de replici ale seismului de marți s-au produs azi-noapte, în nordul țării

Guvernul italian a adoptat, ieri, un pachet de măsuri destinate reconstrucţiei şi scutirii de la plată a întreprinderilor şi populaţiei locale, după cele două cutremure violente care au lovit în zece zile Emilia Romagna (nord-estul Italiei), în care şi-au pierdut viaţa 23 de persoane.

UPDATE: Circa 30 de noi replici ale cutremurului de marţi, care a zdruncinat regiunea Emilia-Romagna, s-au produs azi-noapte, relatează La Repubblica, citând date furnizate de Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie de la Roma. Cea mai puternică dintre replici s-a produs în jurul orei locale 06.20 în orăşelul Finale Emilia, având magnitudinea 3,6 grade. Seismologii italieni nu exclud alte noi cutremure puternice în această regiune deja lovită de două mari seisme, dintre care cel de-al doilea, de 5,8 grade, a avut loc marţi, cu epicentrul localizat la Modena. La 26 mai, un seism de 6 grade a avut loc la 36 kilometri de Bologna. Bilanţul celor două mari dezastre consemnează cel puţin 24 de morţi şi alţi peste 400 de răniţi. Au fost distuse sute de biserici, clădiri şi case de locuit. Aproximativ 15.000 de italieni au rămas fără un acoperiş deasupra capului în nordul Italiei. Taxe și impozite pentru reconstrucție Pentru a ajuta zona afectată de seisme, autorităţile italiene au introdus de miercuri un impozit temorar la benzină în valoare de de doi cenţi pe litru. Fondurile rezultate vor fi direcţonate la eliminarea consecinţelor dezastrului. Consiliul de miniştri, reunit sub preşedinţia lui Mario Monti, a decis amânarea plăţilor fiscale şi a contribuţiilor sociale în zonele afectate de cutremure. Taxa din preţul benzinei a crescut, de asemenea, cu doi cenţi pentru a finanţa intervenţiile guvernului în regiunea sinistrată. Municipalităţile afectate vor beneficia de derogări de la pactul de stabilitate financiar între statul italian şi colectivităţile locale. Taxa din preţul la carburant intră în vigoare azi şi va fi aplicată până la sfârşitul anului, fiind de așteptat să genereze aproximativ 500 de milioane de euro, potrivit presei italiene. Industria alimentară, afectată de seism Structura economică a zonei afectate de cutremure, care este inima industriei biomedicale italiene şi locul unde iau naştere produse italiene de renume mondial, cum ar fi parmezanul şi oţetul balsamic, a fost extrem de afectată. Pagubele din sectorul agroalimentar se ridică la 500 de milioane de euro, potrivit organizaţiei Coldiretti.

În consecinţă, consiliul de miniştri a adoptat măsuri pentru reluarea activităţii economice, în special pentru a permite acordarea de credite cu dobânzi mai mici decât cele de pe piaţă.

Printre alte măsuri adoptate, 4 iunie a fost proclamată zi de doliu naţional, când drapele italiene şi europene vor fi coborâte în bernă la toate clădirile publice. Un moment de reculegere va fi ţinut de asemenea în toate şcolile.